Dansk regissör ny prefekt på Teaterhögskolan i Malmö

Ditte Maria Bjerg är ny prefekt på Teaterhögskolan i Malmö. Hon har sedan sin examen vid Statens Scenekunstskole i Köpenhamn 1992, en rad produktioner bakom sig och gjort en resa genom det danska teaterlivet som hon själv beskriver som ”från regissör till auteur”. Hon har bland annat arbetat med iscensättningar och readings på institutioner och fria grupper och även som kurator och konstnärliga ledare för olika scenkonstplattformar. Nu senast har Bjerg varit ordförande för Statens Scenekunsudvalg (motsvarigheten till svenska Kulturrådet).
Ditte Maria Bjerg
Fotograf: Karin Rørbech

Bjergs verksamhet präglas av hennes stora samhälleliga engagemang och intresse för komplexa globala frågor. Hon bedriver en form av forskningsinriktad scenkonst och utmanar samtida socio-politiska realiteter och dilemman i samhället och den globala världen.

För Bjergs konstnärskap har teatern genomgående används som forum för olikheters existensberättigande under ett etiskt paraply av acceptans och likaberättigande. Bjergs teater väcker frågor och undersöker vår komplexa samtid genom språk, visuella och sceniska medel.

Den scenkonst Bjerg representerar vidgar teaterbegreppet och passar Teaterhögskolan i Malmö och de vägar skolan tagit under senare år med nya utbildningar, kurser, bland annat mot Teaterns teori och praktik och Konceptuell scenkonst, mycket bra. Bjerg har också lång erfarenhet av undervisning och utveckling av utbildningsprogram, bland annat inom Den Danske Scenekunstskole. En ledare som är van att driva projekt från grunden kommer också att bidraga positivt till den organisationsförändring och campusbildning som fakulteten står inför.

Ditte Maria Bjerg tillträder som prefekt den första augusti.

För ytterligare information, kontakta: Anna Lyrevik, Dekan 040-32 54 51

Konstnärliga fakulteten i Malmö:

Läs om Ditte Maria Bjerg i Sydsvenskan

2018-06-25
Teaterhögskolan deltar på Sommarscen
2018-06-07
Dansk regissör ny prefekt på Teaterhögskolan i Malmö
2018-05-18
Nästa vecka redovisar Konceptuell Scenkonst-studenterna sina "In the Blend" verk.
2018-05-08
På Lördag den 12e är det premiär
2018-04-24
TTP B gör spännande, intermediala projekt!