Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

En `Legendar´ på Teaterhögskolan tackar för sig

Barbara Wilczek-Ekholm har arbetat på Teaterhögskolan i Malmö sedan 1977. I samband med vårterminens avslutande går hon nu, efter lång och trogen tjänst, i pension. Den officiella avtackningen kommer först att ske den 2 oktober 2020, då Teaterhögskolan samtidigt håller en festlig lansering av hennes nyutgivna bok ”Berättelsen om mitt liv i rörelse”.
Teaterhögskolan i Malmö, Barbara Wilczek-Ekholm
Barbara Wilczek-Ekholm. Foto: Mattias Wellander Löfgren

 

Barbara Wilczek-Ekholm har varit Teaterhögskolan trogen och arbetat som lärare här sedan 1977. Hennes arbete och undervisning har fokuserat på det kroppsliga uttrycket, rörelsen, i skådespelararbetet. Som ett sätt sätta punkt för ett långt yrkesliv på skolan utgav Barbara i mitten av våren 2020 boken ”Berättelsen om mitt liv i rörelse”, som från flera vinklar beskriver hennes metod och hennes arbete som rörelsepedagog för skådespelarstudenterna. 

Det kommer att hållas en officiell avtackning för Barbara den 2 oktober 2020, med gäster och hyllningar, som samtidigt blir en, på grund av omständigheterna senarelagd, release-fest för hennes bok.

Teaterhögskolan i Malmö, Barbara Wilczek-Ekholm undervisar studenter i "rörelse"
Barbara Wilczek-Ekholm undervisar studenter

Henry Stiglund, nuvarande ordförande i skådespelarkollegiet;

“Så var det dags för Barbara Wilczek-Ekholm att ´i rätt tid - och på rätt plats´, tacka för sig. Som den i särklass längst aktiva läraren på Teaterhögskolan går nu Barbara i pension efter 43 år i tjänst. Vi kommer att fira henne officiellt i samband med att hennes bok ´Berättelsen om mitt liv i rörelse´ får sin release-fest den 2 oktober.

Dåvarande rektor 1977 - Staffan Göthe, dramatiker, skådespelare och regissör - var den som anställde Barbara en gång för att bygga upp skådespelarstudenternas fysiska träning, något som senare blev ämnet "Rörelse".
Staffan har en gång sagt; `den av mina gärningar som förmodligen haft störst inverkan på teater-Sverige var att anställa Barbara som lärare´.
Jag bad Staffan att skicka oss ett avtackningstal i väntan på fortsatt firande av Barbara. Det talet vill vi gärna dela med oss av här”

Avslutningsvis säger Henry Stiglund;

“Vi kollegor vill framhålla Barbaras gärning som en av de viktigaste inom skådespelarutbildning i Sverige, och tacka för att vi fått ynnesten att samarbeta med henne genom åren.“

Tack Barbara!

 

Barbaras bok `Berättelsen om mitt liv i rörelse´ finns till försäljning hos Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris m.fl.

Barbara Wilczek-Ekholms bok Berättelsen om mitt liv i rörelse
Barbara Wilczek-Ekholms bok ´Berättelsen om mitt liv i rörelse´. Foto: Mattias Wellander Löfgren

 

Senaste nyheter

2020-07-03

Sommarkurs på temat representation avslutad

Sommarkurs på temat representation avslutad
2020-07-03

Streamingpremiär: slutproduktioner

Streamingpremiär: slutproduktioner
2020-06-23

Pelle Hanæus ny universitetsadjunkt i scenframställning

Pelle Hanæus ny universitetsadjunkt i scenframställning
2020-06-10

En `Legendar´ på Teaterhögskolan tackar för sig

En `Legendar´ på Teaterhögskolan tackar för sig
2020-05-09

"Känn på mig", av Teaterhögskolans alumn Alexandra Loonin, får urpremiär online

"Känn på mig", av Teaterhögskolans alumn Alexandra Loonin, får urpremiär online