Helsingborgs första fristadskonstnär på Teaterhögskolan

mask

Helsingborgs första fristadskonstnär, Abduljabbar Alsuhili (26 år), kommer att följa Teaterhögskolans skådespelartvåor i workshop- och etydarbetet med internationella gästläraren Mariana Araoz från den 23 januari och fem veckor framåt. Abduljabbar kommer från Jemen och arbetade med teater, film, standup och radio-/tv-produktion i hemlandet innan han tvingades fly för sin och familjens säkerhet. I Jemen finns ingen teaterutbildning, men Abduljabbar har examen i masskommunikation och engelska. För att få möjlighet att stärka sina professionella och tekniska kunskaper inom teaterområdet ville han komma i kontakt med professionell teaterutbildning här i Sverige. Initiativet till kontakten med Teaterhögskolan togs av Annika Kofoed, skådespelare på Helsingborgs stadsteater, och projektledare för ett treårigt projekt med stöd från Kulturrådets Kreativa platser. Ansvarig lärare på Teaterhögskolan är Barbara Wilczek-Ekholm. Alsuhili kom med sin familj till Helsingborg i november förra året och fristadsstipendiet är tvåårigt.