Ny bok om skådespelarens musikalitet

I februari kommer en bok av Sven Bjerstedt, lärare och forskare på Teaterhögskolan, ut -  Skådespelarens musikalitet.

Varför har musikalitet kommit att ses som en så central kvalitet i talteatersammanhang? Teaterregissören liknas inte sällan vid en dirigent, skådespelaren vid ett instrument, pjästexten vid ett partitur. Man talar om tonen i en replik, pulsen i en dialog, tajmingen i en scen, rytmen i en föreställning… »Musikalisk« är som regel ett starkt positivt laddat ord – medan motsatsen får sägas gälla för adjektivet »teatral«.

I Skådespelarens musikalitet intervjuar Sven Bjerstedt (lektor i musik vid Teaterhögskolan i Malmö) några av våra främsta skådespelare, regissörer och dramatiker: Stina Ekblad, Gösta Ekman, Lena Endre, Staffan Göthe, Henric Holmberg, Mia Höglund Melin, Sissela Kyle, Rolf Lassgård, Ann Petrén, Marie Richardson, Göran Stangertz, Tobias Theorell och Iwar Wiklander. Samtalen handlar om centrala kvaliteter i skådespelarkonsten: liv, trygghet, närvaro, fokus, mod, kommunikation – och musikalitet.

Danskt band 172 s.
Utgivningsår 2017
Under utgivning
ISBN 978-91-7844-968-2
Gidlunds förlag

Sven Bjerstedt kommer också att hålla ett föredrag kring boken på Nationell estetisk kongress (för personal på estetiska program på gymnasiet) i Malmö 31 mars – 2 april 2017.