Ny professor i teater, konstnärlig forskning vid Teaterhögskolan i Malmö, Lunds universitet

Esa Kirkkopelto

Esa Kirkkopelto är utnämnd till ny professor vid Teaterhögskolan i Malmö, Lunds universitet. Kirkkopelto har gedigna erfarenheter av konstnärlig forskning på internationell nivå och har bidragit till den internationella forskningsscenen i teater. Han är konstnärligt verksam sedan 1988 och har bland annat arbetat med teater som dramatiker och regissör. Han har också lång erfarenhet av att arbeta som lärare och handledare på grund-, doktorand- och postdoktoral nivå.

Kirkkopeltos konstnärliga forskningsbana startade med doktorandstudier i estetik vid Helsingfors universitet efter att ha doktorerat i filosofie vid Strasbourgs universitet.

Mellan 2007 och 2017 var Kirkkopelto professor i konstnärlig forskning på Konstuniversitetet i Helsingfors. Efter sin professur blev han ansvarig för att skapa, implementera och leda de postdoktorala aktiviteterna vid CfAR – the Centre for Artistic Research vid Konstuniversitetet fram till 2018. Hans egen forskning har uppmärksammats internationellt genom de böcker, bokkapitel och artiklar han publicerat genom åren och genom de presentationer han presenterat vid olika forskningskonferenser.

• ­My research, taking place in the fields of artistic research, artistic pedagogy, theatre and performance studies, performance philosophy, continental aesthetics and posthumanist studies, has nowadays three interrelated focus areas: inter-artistic and interdisciplinary compositions, theory and pedagogy of the corporeal performance, and the posthuman performance, says Esa.

Vid Teaterhögskolan i Malmö kommer Kirkkopelto att leda och utveckla den konstnärliga forskningsmiljön och forskarutbildningen samt bedriva egen forskning och utvecklingsarbete inom området.

• I am excited about the opportunities Malmö and Lund provide, especially as what comes to inter-artistic and interdisciplinary collaborations. I hope I could contribute to the creation of a collegial and operative research community consisting of people with different interests and orientations but based on the study of common topics, says Esa.