Teaterhögskolan i Malmö välkomnar tre nya doktorander

Igår kom beslutet att Teaterhögskolan i Malmö antar tre nya doktorander från och med januari 2020. Två doktorander i Teater, Tanja Diers och Charlotte Østergaard, samt en doktorand i Teater inom forskarskolan Agenda 2030, Steinunn Knútsdóttir. Läs mer om deras forskningsprojekt nedan.

Doktorander i Teater, från 2020-01-01

PDF icon Tanja Diers forskningsprojekt tar sin utgångspunkt i hennes omfattande erfarenheter av dramaturgiskt arbete. Medan kvaliteter i det enskilda scenkonstverket kan utvecklas genom dramaturgiska strategier, kan de enskilda verkens kvaliteter i sin tur bringas att samverka på en övergripande nivå, exempelvis i scenkonstfestivaler, genom kuratoriska eller makro-dramaturgiska strategier. Projektet fokuserar på metodutveckling och syftar till att utforska och utveckla relationerna mellan dramaturgiska och makro-dramaturgiska strategier med fokus på mångfald på samtliga nivåer.

PDF icon Charlotte Østergaards forskningsprojekt tar avstamp i hennes mångåriga praktik som kostymdesigner på scenkonstområdet. Projektet syftar till att i aktivt samarbete med scenkonstnärer utveckla samskapande och polyfona metoder och processer för att undersöka scenkonstkostymens performativa potential och dramaturgiska agens, med fokus på samspelet mellan sensorisk erfarenhet och visuellt uttryck.

Doktorand i Teater inom forskarskolan Agenda 2030, från 2020-01-01

PDF icon Steinunn Knútsdóttirs projekt fokuserar på metodutveckling i syfte att utveckla teaterns transformativa potential. I centrum för hennes forskningsplan står en vilja att utveckla teatern som motkraft mot destruktiva, materialistiska tendenser i samhället och som katalysator för omprövning av livsvärden. Projektet syftar till att undersöka möjligheterna att skapa transformerande upplevelser för publiken genom deltagande och omslutande (’immersive’) konstverk i form av en serie diskursiva performances med fokus på hållbarhet och minimalism.