Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Examensproduktion #1 Ibsendekonstruktion II: Brand

personer på rad på en scen i vinterkläder

Brand skrevs av Henrik Ibsen 1865. Det är en berättelse om den idealistiska prästen Brand som offrar alla i sin närhet för sin kompromisslösa tro och som slutligen går under. I pjäsen möter vi konstnären Einar och hans fru Agnes. I pjäsen får vi också möta borgmästaren Olav som har som ambition att ta hand om de fattiga, rektorn Erling som är kär i doktorn Ingrid och de strävsamma byborna Sverre, Per och Tiril som lever i byn. Ibsens pjäs består av intressanta motsättningar. Brands mor Sonja väljer hellre att behålla sina pengar trots att hon är döende – medan hennes son inte vill hjälpa henne så länge hon inte ger bort alla pengar. I pjäsen blir den levnadsglade konstnären senare missionär. 

Jörgen Dahlqvists Ibsendekonstruktion II: Brand  är ett försök att plocka isär Ibsens dramatik för att se vad som finns i strukturerna och i relationerna mellan de olika karaktärerna i pjäsen. Textarbetet utgår från ett tankeexperiment om vad som skulle hända om Tjechov skrev en Ibsenpjäs. Tanken är att de två har olika fokus i sin dramatik. Ibsens dramer handlar om livslögner som avtäcks i välskrivna intriger med starka symboler som metafor för berättelsen. I Brand är figurerna funktioner i ett drama om idealism samtidigt som en lavin finns uppe på berget. Tjechovs pjäser å andra sidan handlar om människor som längtar, och vars kärlek aldrig besvaras av den person det gäller.

Spelas 9-18 mars på Bryggeriteatern, Bergsgatan 31.

Läs mer om föreställningen och speldatum