Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

“Folk kommer se mig och gråta” blir skådepelarprogrammets examensproduktion#2 - ett nyskrivet verk med manus och regi av Erik Holmstöm

Fasadbild Bryggeriteatern i Malmö och Porträtt Erik Holmström. Fotomontage

Erik Holmström sätter upp årets andra examensproduktion med skådespelarstudenterna på Teaterhögskolan i Malmö med sitt nyskrivna manus “Folk kommer se mig och gråta”, fritt inspirerat av bland annat TV-serien “Fame”.

Erik Holmström, i Malmö kanske mest känd som grundaren av Malmö Dockteater, är regissör och manusförfattare till årets andra och sista examensproduktion med avgångsstudenterna på Konstnärliga kandidatprogrammet i skådespelarkonst 2021 på Teaterhögskolan i Malmö.  

Föreställningen “Folk kommer se mig och gråta” är ett nyskrivet verk av Erik Holmström och är fritt inspirerad av filmen, TV-serien och musikalen Fame.   
I en blandning av blinkningar till originalet, inspiration från sin egen tid som student på Teaterhögskolan i Malmö och humor har Erik Holmström skrivit en dramatisk såpopera om tolv ungdomar på School of the Arts i New York på 1980-talet.   

Vi får följa klassen under deras tre år på skolan - från förväntansfulla rookies med storslagna drömmar till luttrade avgångsstudenter på tröskeln till en oviss framtid i artistbranschen. Under tiden hinner vi med stora doser kärlek, svett, konstnärliga kontroverser, psykosociala kriser, hybris, tårar, tvivel, vänskap och svek. Handlingen är påhittad även om en del saker påminner starkt om verkligheten. 

Erik säger:

Jag tycker att det fantastiskt att återvända till Teaterhögskolan och att få möta och arbeta med de tolv studenterna i avgångsklassen som jobbar stenhårt och solidariskt med kärlek, humor och massor av talang. Det är ett mastodontprojekt med reflektioner över teaterbranschen, skolan och livet som omger den med alla motsättningar och sociala spänningar. 

Föreställningen är uppbyggd som en TV-serielik film där ensemblen i realtid både spelar och filmar varandra i scenerna. Konceptet är utarbetat av regissören för att passa livestream-formatet och ger avgångsstudenterna möjlighet att nå en större publik i dessa Coronatider. Föreställningen kommer att livestreamas direkt från skolans scen, Bryggeriteatern i Malmö fem kvällar i slutet av maj och kan ses via Teaterhögskolans digitala kanaler.  


“Folk kommer se mig och gråta” 

Examensproduktion #2 med avgångsstudenterna på Konstnärliga kandidatprogrammet i skådespelarkonst 2021 på Teaterhögskolan i Malmö 

Manus & regi Erik Holmström 

Livestreamas direkt från Teaterhögskolan i Malmö, Bryggeriteaterns scen. 

-- OBS! Uppdaterade premiär- och speldatum --

Urpremiär Urpremiär 9 juni kl.19.00, 2021
Spelas även
10 juni kl.19.00
11 juni kl.19.00
12 juni kl.19.00


Medverkande 

-avgångsstudenterna på Konstnärliga kandidatprogrammet i skådespelarkonst 2021 

Cajsa Svensson 

Carita Ivanova 

Elle Kari Bergenrud 

Erica Karlefjärd Green 

Jakob Urman 

Jesper Bark Brandin 

Joel Schmidt 

Klara Enervik 

Lukas Olde Monnikhof 

Marta Andersson-Larson 

Martin Höjeberg 

Rebecca Plymholt 


Biografi Erik Holmström 

Erik Holmström är regissör, skådespelare, dramatiker, dockmakare och konstnärlig ledare för Malmö Dockteater, som han startade 2015. Han är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö, där han gick ut 2008. Vid sidan av sitt arbete på Malmö Dockteater livnär han sig som regissör på svenska institutionsteatrar - bl.a. Folkteatern i Göteborg, Dramaten, Göteborgs stadsteater, Malmö Stadsteater. Han har tilldelats ett flertal priser för sitt arbete och hans uppsättningar har flera gånger valts ut till svenska teaterbiennalen. Bland hans mer uppmärksammade föreställningar kan nämnas Funktionell Dumhet, Skvalpet, SCUM-manifestet och Don Quijote. I sina föreställningar på Malmö Dockteater står han ofta själv för scenografi och docktillverkning.