Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Inter-europeiskt samtal om den fria scenkonsten

Foto av Intimans scen 200930 med Ditte Maria Bjerg och Kitte Wagner på scenen tillsammans med deltagare via länk projicerade på duk

Den 30 september, 2020, arrangerade Malmö Stadsteater, i samarbete med Teaterhögskolan i Malmö, ett teatersamtal om den fria scenkonsten. Teaterhögskolan medverkade, förutom med sin rektor Ditte Maria Bjerg, med ett 30-tal studenter som deltog i samtalet på plats i salongen. Samtalet ägde rum på Intiman med Kitte Wagner, teaterchef Malmö Stadsteater och Ditte Maria Bjerg, Teaterhögskolan i Malmö på scen, samt Klaudia Gardenö (student) och László Upor (avgående rektor) från Hungarian University of Theatre and Film, Budapest som var med via länk.

Bakgrunden till samtalet var den allvarliga situationen på Hungarian University of Theatre and Film i Budapest. Universitetet är på väg att privatiseras och den nya styrelsen för skolan kommer att utses av Ungerns nationalistiska regering. Efter en inledande intervju med deltagarna på länk från universitetet i Budapest kring situationen för konst och kultur i landet övergick det i ett samtal om det fria ordet och teaterns betydelse och roll för ett demokratiskt samhälle. De blev ett viktigt samtal om det fria ordet och teaterns betydelse och roll för ett demokratiskt samhälle.

Samtalet kan ses i sin helhet på Malmö Stadsteaters webb
https://www.malmostadsteater.se/play/teatersamtal-om-den-fria-teaterkon…

Backstagebild från 200930 Intiman samtal fri scenkonst Budapest

Skärmdump av László Upor (avgående rektor) via länk från Hungarian University of Theatre and Film, Budapest
Ett känslosamt farväl till mötesdeltagarna från László Upor (avgående rektor) via länk från Hungarian University of Theatre and Film, Budapest