Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Forskning

Teater som forskningsområde utgår från det scenkonstnärliga arbetet och de områdesspecifika kunskaper som kan utvinnas ur ett sådant arbete. Ämnet erbjuder möjligheter för konstnärligt verksamma inom teaterområdet att reflektera i, över och genom konstutövningen. Genom att utveckla nya kunskaper, förståelse och färdigheter på det scenkonstnärliga området, och sätta dem i relation till kritiska och teoretiska perspektiv, avser konstnärlig forskning i teater att gynna både scenkonstnärligt arbete och den scenkonstnärliga läroprocessen. Den konstnärliga forskningen kan använda sig av teorier och metoder från ett brett spektrum av konstnärliga och vetenskapliga verksamheter.

De två forskarna Sven Bjerstedt och Kent Sjöström är verksamma som lärare på teaterhögskolan och inom fakultetens forskarhandläggning. Sven Bjerstedt disputerade i musikpedagogik 2014 med avhandlingen Storytelling in Jazz Improvisation: Implications of a Rich Intermedial Metaphor och utgav 2017 boken Skådespelarens musikalitet. Hans forskning handlar om hur vi kan nå en djupare förståelse av musik och teater genom att studera begreppslån mellan konstarterna. Kent Sjöström disputerade i teater 2007 med avhandlingen Skådespelaren i handling: strategier för tanke och kropp. Hans nuvarande forskning berör de värderingar och ideologier som omger eller är inneboende i scenkonstnärens praktik, ofta i anknytning till Bertolt Brechts teoribildningar.

Övriga forskningsinriktade projekt med anknytning till Teaterhögskolan i Malmö, ofta i samarbete med Teatr Weimar, bedrivs av Jörgen Dahlqvist, Fredrik Haller och Linda Ritzén. Dessa projekt är en del av den aktiva frigruppsscenen i Malmö och inkluderar såväl fria scenkonstnärer som andra konstnärliga högskolor.

Teaterhögskolan i Malmö bedriver också konstnärligt utvecklingsarbete. 2017 startade tre projekt som genomförs av Carina Ehrenholm, Fredrik Haller och Monica Tyllgren.

RELATERAD INFORMATION

Tre recensioner av Sven Bjerstedts bok Skådespelarens musikalitet.

Recension av Frida Röhl i Teatertidningen 4/2017:
https://lucris.lub.lu.se/admin/files/34254667/recTeatertidningen2017_4_26.pdf

Recension av Carlhåkan Larsén i Opus 75/2017:
https://lucris.lub.lu.se/admin/files/26020735/rec_Sk_despelarens_musikalitet_Opus_75.pdf

Recension av Margareta Wiman i Btj-häftet 10/2017:
https://lucris.lub.lu.se/admin/files/22259272/BTJ_rec.pdf

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Färsk THM-forskning
Malmölärare till Brasilien

Observe! Imitate? Be yourself!