Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Forskning

Teater som forskningsområde utgår från det scenkonstnärliga arbetet och de områdesspecifika kunskaper som kan utvinnas ur ett sådant arbete. Ämnet erbjuder möjligheter för konstnärligt verksamma inom teaterområdet att reflektera i, över och genom konstutövningen.

teaterhögskolan i Malmö John Hanse Kropp och Straff

Genom att utveckla nya kunskaper, förståelse och färdigheter på det scenkonstnärliga området, och sätta dem i relation till kritiska och teoretiska perspektiv, avser konstnärlig forskning i teater att gynna både scenkonstnärligt arbete och den scenkonstnärliga läroprocessen. Den konstnärliga forskningen kan använda sig av teorier och metoder från ett brett spektrum av konstnärliga och vetenskapliga verksamheter.

De två forskarna Sven Bjerstedt och Kent Sjöström är verksamma som lärare på teaterhögskolan och inom fakultetens forskarhandläggning.

Sven Bjerstedt

Sven Bjerstedt disputerade i musikpedagogik 2014 med avhandlingen Storytelling in Jazz Improvisation: Implications of a Rich Intermedial Metaphor och utgav 2017 boken Skådespelarens musikalitet. Hans forskning handlar om hur vi kan nå en djupare förståelse av musik och teater genom att studera begreppslån mellan konstarterna.

Kent Sjöström

Kent Sjöström disputerade i teater 2007 med avhandlingen Skådespelaren i handling: strategier för tanke och kropp. Hans nuvarande forskning berör de värderingar och ideologier som omger eller är inneboende i scenkonstnärens praktik, ofta i anknytning till Bertolt Brechts teoribildningar. Hans forskning utvecklas och presenteras vid teatrar i Sverige, internationella konferenser, i workshops och genom artiklar.

Forskningssamarbeten

Teaterhögskolan i Malmö ingår i Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ Kulturarv, migration och mobilitet i ett öppet demokratiskt samhälle som är en kunskapsresurs för verksamheter inriktade mot frågor om kulturarv och migration för Öresundsregionens många offentliga kulturarvsinstitutioner (Läs mer).

Övriga forskningsinriktade projekt med anknytning till Teaterhögskolan i Malmö, ofta i samarbete med Teatr Weimar och festivalen Transistor, bedrivs av Jörgen Dahlqvist, Fredrik Haller och Linda Ritzén. Dessa projekt är en del av den aktiva frigruppsscenen i Malmö och inkluderar såväl fria scenkonstnärer som andra konstnärliga högskolor.

Teaterhögskolan i Malmö bedriver också konstnärligt utvecklingsarbete. För närvarande genomförs projekt av Monica Tyllgren och Barbara Wilczek Ekholm.

 

 

Mer Info & Kontakt

Kent Sjöström
Docent
kent [dot] sjostrom [at] thm [dot] lu [dot] se

Sven Bjerstedt
Docent
sven [dot] bjerstedt [at] thm [dot] lu [dot] se

RELATERAD INFORMATION

Sven Bjerstedts avhandling Storytelling in Jazz Improvisation: Implications of a Rich Intermedial Metaphor är nu nerladdad mer än 5000 gånger! Läs den du också.

Recensioner av Sven Bjerstedts bok Skådespelarens musikalitet.

Teaterhögskolan i Malmö Sven Bjerstedts Skådespelarens musikalitet

Recension av Frida Röhl i Teatertidningen 4/2017:

Recension av Carlhåkan Larsén i Opus 75/2017:

Recension av Margareta Wiman i Btj-häftet 10/2017:
 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

THM-forskning -
Malmölärare till Brasilien

Observe! Imitate? Be yourself!