Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Matvanor och planetär hälsa

Ett projekt inom ArtCollab

Det globala livsmedelssystemet står för 21-34% av de totala utsläppen av växthusgaser och är en av de största drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald. Varken de globala målen för hållbar utveckling eller klimatavtalet från Paris kan uppnås utan en radikal förändring i alla delar av livsmedelssystemet. Forskarsamhället föreslår flera nödvändiga förändringar för att främja människors hälsa och välstånd och samtidigt bevara hälsan hos jordens ekosystem. Planetär hälsa kan till stor del implementeras med nuvarande teknik. För att övervinna de utmaningar som är förknippade med att genomföra de nödvändiga strukturella och individuella förändringarna krävs dock en ökad kunskapsöverföring. Beteendeförändringar är avgörande för omvandlingen mot ett hållbart livsmedelssystem. Målet med detta projekt är att genom utveckla metoder för hur teatern kan ge insikter i livsmedelssystemets komplexitet och hur det påverkar den globala uppvärmningen.

Deltagare 

 

porträttfoto

 Henrik Haller, Institutionen för naturvetenskap, hållbar utveckling och design, Mittuniversitetet. Henrik Haller är miljövetare med fokus på hållbara livsmedelssystem. I det här projektet bistår han i arbetet med att utveckla föreställningen och är ansvarig för det vetenskapliga innehållet i den kunskap som projektet syftar till att överföra.Han har en bred erfarenhet av vetenskaplig kommunikation från radio, TV, offentliga tal, populärvetenskapliga framträdanden. 

 

 

 

 

porträttfoto

 Jörgen Dahlqvist är dramatiker, regissör och konstnärlig forskare. Han har sedan 2003 varit konstnärlig ledare för teaterkollektivet Teatr Weimar. Hans verk har presenterats på stora teaterinstitutioner i Sverige såväl som internationellt. Hans forskningsområden omfattar hur teknik kan bidra till nya sätt att representera samhället, hur man kan konceptualisera och utveckla nya konstnärliga metoder och format inom teatern samt hur man kan främja kreativt skapande i samarbeten. Hans doktorandprojekt undersöker hur teatern kan utgöra en arena för demokratisk dialog och hur detta också ger möjlighet att ompröva teaterns roll i samhället. Han ingår i styrgruppen för Crocus. 


 


 

porträttfoto

Fredrik Haller är rektor på Teaterhögskolan i Malmö, där han också är lektor i dramaturgi och verkar som lärare på såväl skådespelarprogrammet som dramtikerprogrammet. Haller har under de senaste åren särskilt intresserat sig för metodutveckling inom dramatiskt skrivande. Detta har fört med sig ett större revideringsarbete av institutionens dramatikerprogram men också projekt kring metoder för samskrivande, att flera dramatiker skriver tillsammans, såväl för scenen som för tv och film. Därtill har han intresserat sig för metodutveckling för samverkan mellan konstnärer och forskare inom andra fält och hur dessa kan användas i projekt kopplade till samtidens samhällsutmaningar.  Haller är vid sidan av uppdragen på Teaterhögskolan i Malmö också verksam som frilansande regissör och dramatiker. Han har mestadels gjort verk för Teatr Weimar men också för exempelvis Dramaten, Malmö stadsteater och Uppsala stadsteater. 

 

 

 

 

porträtt

Sima Nurali Wolgast, Psykologiska institutionen, Lunds universitet, är legitimerad psykolog och psykoterapeut med en doktorsexamen i socialpsykologi. Hon har också en masterexamen i litterär gestaltning och har arbetat med konstnärliga projekt som kombinerar psykologi och kreativitet. Hennes erfarenhet omfattar kliniskt arbete, forskning inom klinisk och socialpsykologi samt konstnärlig forskning. Sima har expertis i både kvantitativa och kvalitativa metoder och kommer att bidra till utformningen och utvecklingen av middagsinterventionen så att den följer psykologiska principer. Hon kommer även att leda deltagarintervjuer för att samla in data om interventionens effekter.