Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Teaterhögskolan 50 år

Teaterhögskolan 50 år

Teaterhögskolan i Malmö har sin grund i den elevskola som startades vid Malmö stadsteater 1944. 1964 blev vi Statens scenskola och 1977 en del av Lunds universitet, Teaterhögskolan i Malmö.

I Malmö är det fria scenkonstlivet ovanligt fritt tycker kulturjournalisten Björn Gunnarsson. Ett av skälen är Teaterhögskolan och alla de fria grupper som uppstått genom skolans studenter. Björns intressanta artikel länkar du till här.

I år firar vi alltså 50 år – eller 70 beroende på hur man räknar. De sista tio åren har skolan genomgått ett stort förändringsarbete. Både ett dramatiker- och ett masterprogram har tillkommit. Cristina Gottfridsson som var skolans första dramatikerstudent och Annika Nyman som gick ut 2011 samtalar tillsammans med teaterkritikern Theresa Benér om deras dramatik. Läs mer här.

Dramatikern Vanja Hamidi Isacson, även hon utbildad här på Teaterhögskolan, har träffat Staffan Göthe som var rektor på Scenskolan 1976 – 1979. Hur utbilningen var då och hur den är nu samt hur han ser på förändringarna kan du läsa mer om här.

Numera har Teaterhögskolan alltfler uppdragsutbildningar och samarbeten med regionens många teatrar. Ett av dessa samarbeten skriver dramaturgen Stellan Larsson om här.

Stellan har också träffat skådespelaren Åke Jörnfalk, elev på Malmö Stadsteaters elevskola mellan 1955 och 1958, han har också grävt i arkiv tillsammans med Lennart Holmgren, Malmös teaterhistoriske nestor och Elzbieta Lejczak, föreståndare vid Malmö Stadsteaters/Malmö Operas arkiv. Läs mer här.

Ämneslärare berättar

Professor Birgitta Vallgårda, student på skolan 1976-1979 , anställd på skolan sedan 1986 skriver om utmaningarna med att undervisa i skådespeleri.

Barbara Wilczek-Ekholm lektor i rörelse och anställd på Teaterhögskolan sedan 1978 berättar om rörelseämnet och kopplingen rörelse – skådespeleri.

Margareta Unné-Göransson, lektor i röst, tal och text och anställd på skolan sedan 1981 berättar om röstämnets”då och nu”.