Eira Fröjdh

Examensprojekt 2020

2020 års avgångsstudenter i Konceptuell scenkonst, Eira Fröjdh, Miriam Röstlinger Goldkuhl, Theodor Ryan, Emily Willman, Esmeralda Ahlqvist & Sara Khaledi presenterar sina examensprojekt.

Digital publik premiär 16 mars, 2021

2020 års avgångsstudenters examensverk kommer för första gången visas publikt i digital form. De kommer att finnas tillgängliga för allmänheten fram till den 6 april, 2021 (3 veckor).
Ni kan under denna period titta på de digitala verken här på Teaterhögskolans webb-plats.

Vacancies av Eira Fröjdh

Performance-installation i blackbox.

Teaterhögskolan i Malmö, Konceptuell scenkonst examensproduktioner 2020, Eira Fröjdh
Vacancies av Eira Fröjdh. Foto: Henrik Heikki Hellström
Vacancies av Eira Fröjdh. Foto: Henrik Heikki Hellström

Performance-installation i blackbox. Vacancies är ett koreograferat försvinnande. En avdankad performers närvaro slås av och på till tonerna av en ödesdiger fuga för harpa och trombon. Iklädd en nopprig rosa filtkostym föreställande figuren Rosa Pantern utför denne sitt arbete: att gestalta bildsekvenser hämtade från seriefigurernas värld. Spelplatsen är ett omklädningsrum vid världens ände.

Under våren 2020 skrev, regisserade och framförde jag Vacancies, en performance-installation i blackbox. Verket var mitt examensarbete i konceptuell scenkonst på Teaterhögskolan i Malmö. I Vacancies jobbade jag med ”cartoons” som koreografisk form och tankefigur. Under processen inspirerades jag av klassisk animation och den svenska serietecknaren Ester Eriksson.

I scenrummets svarta rymd svävar en plattform: ett enormt omklädningsrum med speglar och karikatyrartade attribut. En performers närvaro slås av och på till tonerna av en ödesdiger fuga för harpa, trombon och bandspelare. Iklädd en nopprig rosa filtkostym föreställande figuren Rosa Pantern utför denne monotont sitt arbete: att med sin kropp gestalta bildsekvenser hämtade från seriefigurernas värld.

Grundtanken var att skapa en installation där ett närmast statiskt performance ackompanjerar en ljudupplevelse. I gestaltningen jobbade jag med freezing, en term hämtad från serieteckning som beskriver hur man ritar ett händelseförlopp med några få bilder och låter läsaren fylla i luckorna. Lyssna på Soundcloud här (soundcloud.com, nytt fönster)

eira

Eira Fröjdh