Eira Fröjdh

Examensprojekt 2020
2020 års avgångsstudenter i Konceptuell scenkonst, Eira Fröjdh, Miriam Röstlinger Goldkuhl, Theodor Ryan, Emily Willman, Esmeralda Ahlqvist & Sara Khaledi presenterar sina examensprojekt.

Vacancies av Eira Fröjdh

Performance-installation i blackbox.

Teaterhögskolan i Malmö, Konceptuell scenkonst examensproduktioner 2020, Eira Fröjdh
Vacancies av Eira Fröjdh. Foto: Henrik Heikki Hellström

Är det här verkligen rätt färg för mig? Vem blir jag egentligen när jag tar på mig ett par gigantiska hummerklor?

Vakant säger skylten. Döda stjärnor bränner fortfarande. Ett omklädningsrum vid världens ände.

Vacancies är ett koreograferat försvinnande. En avdankad performers närvaro slås av och på till tonerna av en ödesdiger fuga för harpa och trombon. Iklädd en nopprig rosa filtkostym föreställande figuren Rosa Pantern utför en ensam performer sitt arbete: att likt en levande skulptur gestalta bildsekvenser hämtade från seriefigurernas värld. Publiken bjuds in till ett omklädningsrum vid världens ände.

I Vacancies jobbade jag med ”cartoons” som koreografisk form och tankefigur. Genom att översätta seriefigurer till scen undersöker jag konst som arbete. Under processen inspirerades jag av klassiska seriefigurer och den svenska serietecknaren Ester Eriksson. Jag ser i tecknade serier likheter med drag och camp, performativa uttryck som blandar ambivalent allvar med nonsens och humor.

Jag frågar mig vilken lyskraft camp-estetik för närvarande erbjuder, i en tid när dess igenkännbara funktioner primärt används som marknadsföringsknep och kommersialiserad underhållning? Eller är det så att queer estetik mer allmänt fått sådant genomslagskraft just för att dess former lämpar sig särskilt väl för att representera ett mer allomfattande, delat samtida tillstånd av alienation och ensamhet?

Part 2 av Esmeralda Ahlqvist

Vacancies av Eira Fröjdh

"Untitled" av Sara Khaledi

The future does not exist av Theodor Ryan

Smärtrummet - En Dom av Miriam Röstlinger Goldkuhl

In the Heart of a Rabbit av Emily Willman

HITTA TILL OSS

Karta Malmö puff mini

Foajén öppnar 30 min innan
uppspel/redovisning/föreställning, om inget annat uppges
_____________________

Vill du vara publik till våra offentliga redovisningar och föreställningar?
Maila ditt namn och epost till biljettbokning [at] thm [dot] lu [dot] se så sätter vi upp dig på våra listor för utskick.

Aktuellt & Arkiv

side_faktaruta_puff_224x73_72ppi_tint_.jpg