Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Jonatan Mattisson

Examensprojekt Konceptuell scenkonst 2021

Digital publik premiär 18 maj, 2021

2021 års avgångsstudenters examensverk visas publikt i digital form. De fanns tillgängliga för allmänheten fram till den 8 Juni, 2021 (3 veckor).
Under denna period var de digitala verken tillgängliga här på Teaterhögskolans webb-plats.


Jonatan Mattisson - En dag i parken

Premiär 22 april, 2021.

Jonatan Mattisson - En dag i parken Foto

 

Jag undersöker relationen mellan rörelse och känsla och använder denna frågeställning som utgångspunkt för en koreografisk metod. Genom att framhäva vardagliga situationer, hämtade ur verkligheten, vill jag belysa tillvarons episka kvalitéer. En promenad i parken präglad av existentiella underströmmar och dramatiska händelser – som fåglars grymma vardag eller det ihållande orgelbruset från en fontän i fjärran.

Målet är att gestalta tre olika situationer som de utspelas under en solig eftermiddag i en ospecifierad park någonstans i Malmö. Dessa situationer spelas upp samtidigt i en black box, upprepas, tänjs ut (existerar) för att harmonisera med varandra under föreställningen.
 
Ingen rekvisita förekommer på scen. Förutom aktörernas rörelser och rummet i sig, finns ljudet av en fontän vilket är konsekvent genom föreställningen, något avlägset, fjärran.
 
Rörelserna är tänkta att imitera verkligheten. Med frågan "vad är rörelse/känsla?" vill jag nå fram till kvaliteter som ger åskådaren intrycket av konflikt och dramatik på scen. "En dag..." är på sätt och vis tänkt att spegla min tidigare föreställning "Svanmorden i Bunkeflo". Om "Svanmorden..." var underjordisk med sköna övertoner så ska "En dag..." behandla tillvaron ovan jord med dess skuggsidor.
 
Bristen på information i relation till rörelserna blir ett sätt att illustrera/ge känslan av "mörk materia", det okända eller det jag väljer att kalla tillvarons underströmmar. Personerna på scen "agerar" inte, de reproducerar. De spelar inte ledsna eller glada utan visar upp rörelser som kanske är arketypiska, dvs allmänmänskliga och relaterbara. 

Medverkande

Hanna Westling
Adrian Kautsky
Ingrid Långström Einarsson
Fabian Nyman
 

Om Jonatan Mattisson

Född 1989 i Kristianstad.

Gick förberedande i måleri/fri konst på Fridhems och sedan Östra grevie folkhögskola.
Senare började jag jobba med träskulptur och olika sorters installationer, vilket ledde mig in på koreografi och rörelse. 
Släppte min första diktsamling ”Smultron” i december 2020, därtill har jag även arbetat en del med musikproduktion och komposition, främst under namnet ”Ultimate Dragon”.
Studerar sedan 2018 på Teaterhögskolan i Malmö.

 

Jonatan Mattisson - En dag i parken. Foto av kolteckning