Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumnröst Felicia

Dramatikerprogrammet avgångsstudenter 2017

Hör vad avgångsstudenter från 2017; Felicia Ohly, Martin Bengtsson och Robin N Spegel har av säga om Dramatikerprogrammet på Teaterhögskolan i Malmö.

Avgångsstudenter från 2017 berättar

Felicia Ohly, Martin Bengtsson och Robin N Spegel om vad som fick dem att söka sig till Dramatikerprogrammet på Teaterhögskolan i Malmö, varför de sökte programmet och vad de gör idag.

Felicia Ohly

 

Felicia Ohly. (Foto).

Vad har du skrivit sedan examen?

Sedan examen så har jag skrivit för Riksteaterns Länk-projekt, Sveriges Radio Drama, min egen teatergrupp Donna Donna Teater och nu senast för Malmö Stadsteater, föreställningen Prekariatet som har premiär i februari. Jag jobbar också halvtid som dramaturg på Malmö Stadsteater och har varit föreställningsdramaturg för en hel del produktioner där, senast på De skyddsökande kvinnorna och Orlando.

Hur mycket dramatik hade du skrivit innan du kom in på programmet? 

Jag hade skrivit en del dramatik, jag gick Författarlinjen på gymnasiet och skrev en pjäs där, och precis innan jag kom in på Teaterhögskolan i Malmö så hade jag gått två år på Biskops-Arnö, kursen Att skriva dramatik.

Varför sökte du dramatikerprogrammet? 

Jag sökte för att jag ville jobba med att skriva dramatik, jag hade fått smak för det och tyckte om det. Mitt intryck av dramatikerprogrammet på THM var att det var väldigt hantverksinriktat, vilket jag gick igång på – jag kände att jag inte saknade idéer men jag saknade en del kunskap, kunskap om dramaturgi och förståelsen för varför en scen blir bra eller dålig. Det irriterade mig att inte ha någon kontroll, utan gå på känsla varje gång. Jag tänkte att jag skulle kunna lära mig att bli en bättre dramatiker genom att gå i skolan.

Vad var viktigast för dig under programmet?

Det viktigaste för mig var att genom idogt tragglande sätta kunskap om dramatiskt skrivande i kroppen. Det är som att man har tränat upp vissa muskler som nu jobbar utan att man märker det – men det gör det mycket enklare att skriva eller (som jag gör i mitt jobb som dramaturg) vara en diskussionspartner för andra i deras processer. En annan viktig sak var att få blicka ut och ta del av strömningar inom teater i Sverige och Europa, och börja tänka på vem man själv är som konstnär i den kontexten.

Hur hjälper det dig i ditt jobb?

Det hjälper mig eftersom jag vet vad jag gör, och det är skönt. Sedan kommer det alltid nya, svåra situationer som skolan inte kan förbereda en för, men det går som alltid att lösa.

Vad överraskade dig under programmet?

Att det var så jävla jobbigt! Skoja - Skoja inte. Det var faktiskt skitjobbigt, oerhört ansträngande att lära sig nya saker, men lätt värt det när man börjar känna att man kan mer och mer. En annan sak som överraskade mig var att det var väldigt individanpassad undervisning, mycket tid själv med lärare som kunde se vad man behövde jobba på och anpassade undervisningen/samtalet efter det.

Varför vill du skriva dramatik?

Jag vill skriva dramatik för att det finns så mycket möjligheter att vända på perspektiven i ett scenrum, att överraska, att undersöka saker och inte vara säker på svaret. Det är en kommunikativ, inbjudande, lekfull konstform och det är så fruktansvärt lyxigt att som skrivande person få lämna ifrån sig och låta texten möta skådespelare och publik – att skriva för det rummet är spännande. Dramatiskt skrivande kanske kan verka pretentiöst men i själva verket kräver det att man släpper sitt ego och vill skapa kollektivt, vilket är sunt. Plus när någon frågar vad man gör så kan man svara: Jag är dramatiker. Som Shakespeare.

 

Vill du veta mer?

Läs vad klasskamraterna Martin Bengtsson och Robin N Spegel svarade och läs mer om Dramatikerprogrammet på Teaterhögskolan i Malmö här.

Mer Info & Kontakt

Programansvarig
Dramatikerprogrammet

Fredrik Haller
fredrik [dot] haller [at] thm [dot] lu [dot] se

Utbildningskoordinator
Marta Malmsten
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se