Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumnröst Robin

Dramatikerprogrammet avgångsstudenter 2017

Hör vad avgångsstudenter från 2017; Felicia Ohly, Martin Bengtsson och Robin N Spegel har av säga om Dramatikerprogrammet på Teaterhögskolan i Malmö.

Avgångsstudenter från 2017 berättar

Felicia Ohly, Martin Bengtsson och Robin N Spegel om vad som fick dem att söka sig till Dramatikerprogrammet på Teaterhögskolan i Malmö, varför de sökte programmet och vad de gör idag.

Robin N Spegel

 

Robin Spegel. (Foto).

Vad har du skrivit sedan examen?

Tagit körkort, fått mitt första förstahandskontrakt och adopterat två hundar.

Jag har oxå jobbat! Mycket. Fick jobb på SR/P3-serie sommaren efter examen, blev mkt glad över det pga så skönt att få ett jobb direkt efter examen! Har sen skrivit en högstadiepjäs till Riksteatern, en deckarmusikal-serie för frigrupperna kvalitetsteatern och Bataljonen i Göteborg. Gjort ett interaktivt, GPS-styrt ljudverk som gästspelade på Malmö Stadsteater och Unga Klara, med min frigrupp Crush. Gjort två devisade (collage-)föreställningar med min andra frigrupp kvalitetsteatern (där jag inte är dramatiker utan performer och/eller regissör). Jag har även gjort en queer julkalender på youtube förra året tillsammans med Joanna Jensen. Vi skrev, filmade o regisserade allt själva, 24 avsnitt.

Just nu skriver jag på en dramatisering av Fucking Åmål för Teater Västernorrland. 

Jag har oxå hittat på, pratat om, fantiserat över, sökt bidrag för och pitchat många idéer för pjäser som aldrig blivit av. 

Hur mycket dramatik hade du skrivit innan du kom in på programmet? 

Mycket. Jag har skrivit dramatik sen gymnasiet. Efter gymnasiet gick jag dramatikerlinjen på Biskops-Arnö. Efter det tog det 5 år innan jag kom in på en dramatiker-kandidat och under de åren jobbade jag med egna projekt i frigrupper (som jag fortfarande jobbar med). Har dock inte kunnat försörja mig som dramatiker förut. 

Varför sökte du dramatikerprogrammet? 

Jag ville bli dramatiker / jobba med att skriva dramatik.  

Vad var viktigast för dig under programmet?

Skrivandet. Att det fanns tid att skriva. Att det var mycket handledning. Att vi såg teater och läste pjäser. Men mest själva skrivandet och samtalen om skrivandet. 

Hur hjälper det dig i ditt jobb?

Utbildningen hjälper mig i mitt jobb hela tiden eftersom den var väldigt hantverksmässig och hade en tydlig metod att lära ut. Efter att ha gått utbildningen känner jag mig kompetent på ett supernajs, härligt sätt! Som att jag kan ta mig an de flesta olika typer av uppdrag. Jag upplever att jag har med mig handlingsanalys, förmågan att skriva handlingsdrivna dialoger och framförallt förmågan att prata om det jag skriver/vill skriva. Det sistnämnda var inget jag tänkte på under utbildning men något jag märkt är väldigt värdefullt nu i samtal med dramaturger, regissörer och teaterchefer. Eftersom en aldrig jobbar ensam som dramatiker (som tur är!).  

Vad överraskade dig under programmet?

Inget särskilt. Jag tyckte, på ett positivt sätt, att det inte va så överraskande i sitt upplägg. Det var extremt frustrerande att skriva första halvåret eller första året. Kanske att det var överraskande, eller iaf störigt. Allt blev fel och dåligt. Men nu har jag ju kommit förbi det ... det kanske inte går att tänka i efterhand på överraskande saker? 

Varför vill du skriva dramatik?

Det är kul.

 

Vill du veta mer?

Läs vad klasskamraterna Felicia Ohly och Martin Bengtsson svarade och läs mer om Dramatikerprogrammet på Teaterhögskolan i Malmö här.

Mer Info & Kontakt

Programansvarig
Dramatikerprogrammet

Fredrik Haller
fredrik [dot] haller [at] thm [dot] lu [dot] se

Utbildningskoordinator
Marta Malmsten
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se