Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dokumentärt berättande

(SKÅB12)

Vi undersöker hur man kan samla in och använda dokumentärt material i sceniskt berättande med särskilt fokus på intervjun.
Undervisande lärare är Daniel Wedel och Lidia Wos.

 

teaterhögskolan i Malmö Sommarkurser Lidia Wos foto_Nelson_Rodriguez_Smith
Foto: Nelson Rodriguez Smith

Hur får vi fram de unika personliga detaljerna, som verkligen beskriver en människa eller en situation?
Hur kan vi gå på djupet på ett etiskt sätt?
Hur kan vi sedan av dessa intervjuer bygga karaktärer och dramatiska texter?

Vi jämför olika intervjutekniker från journalistiken och den akademiska empirin medan vi letar efter den "konstnärliga intervjun”. Vi gör en del praktiska övningar för att få fram konkret sceniskt material/texter.

Kursen i dokumentärt berättande riktas till studenter som är intresserade av intervjuteknik för att kunna genomföra scenkonstverk med inriktning mot dokumentärt berättande.

Kursen är utformad för att ge kännedom kring intervjutekniker, strukturerande av insamlat material och hur dessa kan omformas till sceniska berättelser som ska framföras inför en publik. Undervisningen sker i workshopform där arbetet syftar till att utveckla och genomföra egna mindre scenkonstprojekt, enskilt eller i grupp, med inriktning mot dokumentärt berättande.

I andra delen av kursen testar vi delar av dessa texter i ett konkret fysiskt scenspråk. Vi låter texterna “krocka" med fysisk/koreograferad teater för att demonstrera att de är användbara långt utöver den psykologiska realism man ofta förknippar med genren dokumentär-teater . Kursen är i hög grad både teoretisk och praktisk och du bör medföra egen dator, telefon (eller liknande som kan spela in ljud) och träningskläder.

Undervisande lärare

Daniel Wedel är regissör, dramatiker och undervisare med bas i Köpenhamn. Har de senaste 20 åren specialiserat sig i dokumentärt berättande inom scenkonst, radio och podcasts i Danmark, Sverige och Tyskland. Leder teatergruppen Paradox som producerar interaktiv dokumentär-teater (www.paradoxteater.dk)

Lidia Woś är en frilansande dansare och koreograf med över 25 års erfarenhet från olika danskompanier, teatrar och institutioner i bland annat Sverige, Polen, Tjeckien, Nederländerna och USA. Under sin karriär har hon mött ett mycket stort antal olika koreografer, dansare, pedagoger och regissörer.

Hon har arbetat med allt från klassisk balett och samtida dansteater till modern konceptuell dans och dramatisk teater. Baserat på sina erfarenheter har hon utvecklat en egen arbetsmetod och stil med ett organiskt rörelsepråk som oftast bygger på de naturliga rörelser som vi alla gör i vardagslivet. Hennes metod och sätt att arbeta har visat sig fungera mycket väl oavsett om hon arbetar med professionella dansare, skådespelare eller amatörer. Såväl hennes eget skapande som hennes undervisning genomsyras av lustfylld uppfinningsrikedom och respekt för sin omgivning.

I kursen ”dokumentärt berättande” kommer Lidia att bland annat ta upp frågor kring kroppsmedvetenhet och scennärvaro, hur man kan förhålla sig till rummet, scenografin och olika rekvisita, hur man kan kombinera rörelse och text för att få ett starkare sceniskt uttryck, ge en inblick i hur man kan tänka koreografiskt samt ge inspiration till fortsatt eget skapande.

teaterhögskolan i Malmö Sommarkurser Daniel Lidia
Daniel Wedel & Lidia Wos

Relaterad information

Att representera en annan människa, fortsättningskurs
7,5 högskolepoäng

Kurskod: SKÅN21 


Performance och Community (Performance and Community)
7,5 credits

Course code: SKÅN20

Kursinformation

Utbildningskoordinator
Marta Malmsten
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se