Platsspecifika möten

(SKÅB14)

Kursen är utformad för att utveckla metoder för hur publik kan omvandlas till deltagare och medskapare i ett konstnärligt arbete där utgångspunkten är platsen och dess landskap och människor. Kursen syftar också till att skapa narrativ som utgår från en plats snarare än en text.
Undervisande lärare är Sara Erlingsdotter.

Teaterhögskolan i Malmö Sommarkurser Platsspecifika möten
Andra sidan, Himlabackens produktioner
Himlabacken

Vill du skapa platsspecifika sceniska möten tillsammans med andra konstnärer under tre sommarveckor i Katrinetorp, Malmö?
Vill du undersöka hur du kan bjuda in publiken till att bli deltagare och medskapare i ett scenkonstnärligt arbete?

Då är det här en kurs för dig.

Kursen består av en intensiv workshop i under perioden 10- 30 juni där du utvecklar mindre scenkonstnärliga möten med utgångspunkt i specifika platser tillsammans med de andra kursdeltagarna. Du arbetar både enskilt och i grupp.  Kursen innehåller också reflektionsseminarier och föreläsningar. Huvuddelen av undervisningen kommer att ske i Katrinetorp och Milleniskogen och detta parklandskap kommer att vara utgångspunkten för workshops och sceniska möten.

Hur kan vi skapa mötesplatser och sceniska möten med utgångspunkt i platsen och dess landskap och människor?
Och hur kan publik och besökare bli deltagare och medskapare?
Vad innebär det för konstnärens arbete och vad innebär det för platsen?
Och hur kan det konstnärliga arbetet utvecklas med ett parklandskap som utgångspunkt?

Detta är några av de frågor som kursen undersöker och behandlar.

Kursen ”Platsspecifika möten” riktar sig till dig som är scenkonstnär inom teater, opera, dans, cirkus, performance, regi, dramatik, musik, ljus-och ljud design, scenografi- och kostymdesign och som vill expandera ditt konstnärliga arbete till andra platser än det traditionella scenrummet.
I kursen ingår att den studerande i workshopsform ska utveckla olika mindre scenkonstnärliga möten med utgångspunkt i specifika platser. De studerande arbetar enskilt och i grupp.

Kursen avslutas med publikmöten i Millenieskogen, Katrinetorp  i samarbete med Sommarscen Malmö 2019.

Komplettera din ansökan

Du kompletterar din till kursen genom en skriftlig ansökan som består av CV och ett brev där du berättar varför du vill gå kursen samt en beskrivning av några frågeställningar som du har som kopplar till plats och delaktighet i förhållande till scenkonst . Du ska också skicka med ett arbetsprov i form av dokumentation av något av dina arbeten.

Undervisande lärare

Sara Erlingsdotter arbetar som regissör och konstnärlig ledare, samt lärare vid konstnärliga högskolor. Hon har initierat och drivit Mellby scenkonst och Himlabacken på Österlen, samt frilansat vid flera av Sveriges institutionsteatrar och internationellt.

De senaste tio åren har Sara Erlingsdotters arbete fokuserat på mötet mellan scenkonst och landskap i samverkan med olika discipliner och aktörer, nationellt och internationellt. Hon har regisserat konstnärliga landskapsprojekt i bla Sao Paulo, Brasilien och Portugal och utvecklat nyskapande kurser på mastersnivå för scenkonstnärer där deltagarna undersöker mötet mellan musik, teater och landskapsdesign och att skapa nya scenrum och mötesplatser.

Sara Erlingsdotter utvecklar detta som ett nytt kunskapsområde och har initierat och drivit det internationella utvecklingsprojektet Meeting Place – Performing Arts and Landscape. Hon har även arbetat som lektor inom området vid Stockholms dramatiska högskola 2015-2017 som gästlärare vid institutionen för scenkonst.

Teaterhögskolan i Malmö Sommarkurs Platsspecifika möten

Att representera en annan människa, fortsättningskurs
7,5 högskolepoäng

Kurskod: SKÅN21