Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skådespelarprogrammet 180 hp

Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst

Anmälningsperioden till Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst hösten 2021 är nu stängd. Årets anmälningsperiod var öppen mellan 1 december till och med 15 januari på antagning.se.

Besked om vilka som går vidare till prov 3 har givits via antagning.se fredagen 19 mars.
Antagningsprov 3 kommer att hållas helt på distans under vecka 20, mån-lör, den 17-22 maj. Detta beror på rådande restriktioner kring smittspridning.
Information om prov-upplägget kommer inom kort att mejlas till de sökande som gått vidare till prov 3.  
Alla sökande som kallats till Prov 3 uppmanas att regelbundet titta i sin skräppost eftersom vi fått rapporter om att vissa mejl från oss hamnar där.

Läs mer om antagningsprocessen nedan.


Kandidatprogrammet i skådespelarkonst är treårigt. Efter utbildningen ska studenterna ha erövrat kunskaper och färdigheter som gör det möjligt att arbeta som skådespelare i ett professionellt sammanhang. Utbildningen resulterar i en Konstnärlig kandidatexamen i skådespelarkonst. Denna ger behörighet att söka vidare studier på masternivå.

ellekari

Undervisningen är upplagd som en sammanhängande helhet från den första terminen till den sista. Den innehåller ämnena scenframställning, rörelse, röst och text, sång och musik. Dessa ges både var för sig och som integrerade delar av scenframställningsarbetet. Undervisningen sker individuellt och i grupp. I de teoretiska delarna av undervisningen har vi som ambition att undersöka, problematisera och presentera hur teaterns olika delar kan förena teori och praktik i samspel med den tid vi lever i.

På Teaterhögskolan i Malmö ger vi en grundlig utbildning med konkreta verktyg i skådespeleri som t.ex. ”Den fysiska handlingens metod”. Under de olika terminerna så arbetar vi med etyder – övningar – för att steg för steg erövra denna kompetens hand i hand med den växande konstnärliga erfarenheten. Termin fem är en praktiktermin ute på någon av landets teatrar.

Vår ambition är att utbilda skådespelare som har gedigna kunskaper och stor frihet såväl i sina kroppsliga som tankemässiga uttryck – för att på så sätt kunna möta alla de skiftande utmaningar som teatern ställer idag.

Antagning till skådespelarprogrammet sker en gång om året genom antagningsprov i flera steg. Proven sker normalt här hos oss på Teaterhögskolan.


Anmälan inför programstart hösten 2021

 1. Anmälningsperiod till programmet var öppen 1 december 2020 – 15 januari 2021 www.antagning.se
  Programmet heter Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst och ges av Lunds universitet.

   
 2. Antagningsprov 1: 15 januari 2021
  Sista dag att ladda upp mobilfilm för prov 1 via Teaterhögskolans portal för antagningsprov. Portalen är öppen fram till och med den 15 januari 2021 klockan 23.59.
   
 3. Sista kompletteringsdag för att styrka din grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå: 1 februari 2021
   
 4. Antagningsprov 2: vecka 10
  Provet kommer att genomföras på distans, via laptop med kamera. Kontrollera www.thm.lu.se regelbundet för uppdaterad information.
   
 5. Antagningsprov 3: vecka 20, måndag till lördag, på plats i Malmö.
  (Datum och upplägg för provet kan justeras på grund av corona-läget. Kontrollera www.thm.lu.se regelbundet för uppdaterad information.)
   
 6. Antagningsbesked: mitten av juni 2021 på Mina sidor på antagning.se.
   

Antagningsprov

(följande gäller för studiestart höstterminen 2021)

Antagningsproven består av 3 delmoment med uttagningar mellan varje genomfört moment.

Anmälningsperioden till Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst hösten 2021 var öppen 1 december 2020 – 15 januari 2021 och är nu stängd.

Från och med antagningen till skådespelarprogrammet 2020 har landets skådespelarutbildningar beslutat att använda mobilfilm som första prov (Prov 1). Tanken med mobilfilm är att förbättra tillgängligheten för de sökande till skådespelarprogrammet.

Kursplaner

Termin 1 (pdf, 268 kb)
Termin 2 (pdf, 268 kb)
Termin 3 (pdf, 268 kb)
Termin 4 (pdf, 268 kb)
Termin 5 (pdf, 268 kb)
Termin 6 (pdf, 268 kb)

Utbildningsplan (pdf, 89 kb)

Instruktioner för kandidatexamensarbetets reflekterande del (pdf, 461 kb)

Mer info & Kontakt

Utbildningskoordinator
Marta Malmsten
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se
040-32 55 67

Programansvarig
Pelle Hanaeus
pelle [dot] hanaeus [at] thm [dot] lu [dot] se
040-32 55 91

 

Aktuellt & Arkiv

side_faktaruta_puff_224x73_72ppi_tint_.jpg

Anvisningar för den filmade monologen:

 • Välj en av de föreslagna monologerna från Teaterhögskolan i Malmö. Monologerna hittar du på www.thm.lu.se (nedan).
 • Det är inte obligatoriskt att läsa den pjäs som monologen kommer från. Vi rekommenderar dig dock att bestämma vilken situation rollfiguren befinner sig i. Fundera på vad det är rollen vill, i denna situation.
 • Texten ska framföras på svenska och du får inte ändra i texten.
 • Du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för.
 • Det ska vara ett filmat sceniskt prov, teater snarare än film.
 • Du får inte ha någon medspelare, alltså någon annan person, med i filmen.
 • Spela in filmen som om du stod framför en publik. Det är viktigt att du syns och hörs bra. För att provet skall godkännas skall filmen visa hela dig (hela kroppen).
 • Mobilen måste vara stilla under filmningen. Mobilfilmen ska vara i en obruten, oredigerad tagning utan zoom.
 • Filmen får vara max 2 minuter lång. Om du inte hinner med hela monologen inom denna tid ska du sluta efter max 2 minuter. Det går bra att trimma start eller slut av videoklippet, alltså klippa innan monologen startar eller efter monologen men inte i monologen.
 • Använd något av följande format: .m4v, .mov, .mp4, .wmv, .flv, .asf, .mpeg, .mpg, .mkv
 • Max filstorlek: 500MB

Instruktionsfilm för uppladdning av mobilfilm och valbara monologer för prov 1 hittar du här.

Du laddar upp din film, foto och skriver in persondata i ansökningsportalen här. (nytt fönster)
https://ansok.kkh.se/teater_2021/

Valbara monologer

Till Prov 1 inför programstart hösten 2021 kunde sökande välja bland följande monologer:

Prov 2 genomfördes under vecka 10 på distans, via laptop med kamera. De sökande som gick vidare från prov 1 kallades till en av dagarna i veckan. 

Besked om vilka som går vidare till prov 3 har givits via antagning.se fredagen 19 mars. Sökande som har gått blir kontaktade löpande via e-post.
Alla sökande som kallats till Prov 3 uppmanas att regelbundet titta i sin skräppost eftersom vi fått rapporter om att vissa mejl från oss hamnar där.

Prov 3 genomförs på distans under vecka 20, måndag-lördag.

Besked om vilka som går vidare till prov 3 har givits via antagning.se fredagen 19 mars. 
Antagningsprov 3 kommer att hållas helt på distans under vecka 20, mån-lör, den 17-22 maj. Detta beror på rådande restriktioner kring smittspridning.
Information om upplägget kommer inom kort att mejlas till de sökande som gått vidare till prov 3.
 
Alla sökande som kallats till Prov 3 uppmanas att regelbundet titta i sin skräppost eftersom vi fått rapporter om att vissa mejl från oss hamnar där.

(Upplägg för provet kan justeras på grund av corona-läget och kan förändras med kort varsel. Kontrollera e-post samt www.thm.lu.se regelbundet för uppdaterad information.)