Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbytesstudenter på Teaterhögskolan i Malmö

Utbytesstudent på Teaterhögskolan i Malmö
Mathilda Kruse, från skådespelarprogrammet på Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors
Utbytesstudent på Teaterhögskolan i Malmö hösten 2019

Varför sökte du dig till Teaterhögskolan i Malmö?

Jag ville lära mig en tydlig metod och fördjupa mig i grunderna i vad man skulle kunna kalla för traditionell skådespelarkonst, och då blev jag rekommenderad att söka mig till skolan i Malmö.

Vad är de största skillnaderna mellan den finska skolan och den svenska?

Jag har haft en väldigt tydlig bild i mitt huvud om att Malmö och Helsingfors är så olika. Jag har trott att jag verkligen lär mig hantverket i själva skådespeleriet i Malmö medan jag i Helsingfors lär mig att utvecklas på andra områden inom konst än bara som skådespelare, speciellt genom våra ”Eget Arbete” kurser där vi själv får skapa föreställningar eller performance. Men när jag tänker efter så har jag egentligen haft liknande kurser i skådespeleri i Helsingfors som i Malmö, och vi har också lärt oss att skapa egna föreställningar i Malmö som i Helsingfors, till exempel under workshoppen med Unga Klara eller Terry O’ Connor. Svår fråga haha.

Vad var roligast?

Queertango-kursen och kursen med Unga-Klara. Queertango för att man fick så tydligt både testa att vara den som följer och den som leder. Och kursen med Unga Klara för att sätten vi skapade små föreställningar på var så inspirerande, lätt och roligt. Jag tyckte också om att vara med i Lucia-tåget för jag älskar att sjunga i kör!

Tack för att jag fick vara på utbyte hos er!

 

Utbytesstudent på Teaterhögskolan i Malmö
Oliver Kollberg, från skådespelarprogrammet på NÄTY, Tammerfors universitet
Utbytesstudent på Teaterhögskolan i Malmö hösten 2018

Varför sökte du dig hit?

Jag har länge velat tillbringa en tid i Sverige och valde Malmöskolan efter att ha fått den rekommenderad av kompisar.

Vad är de största skillnaderna mellan den finska skolan och den svenska?

Strukturmässigt är utbildningen i Malmö mer tydlig, bågarna är långa och tydliga. Detta upplever jag i Finland också men utbildningen där består av många korta kurser vilket ger en annan typ av utbildning. På min skola finns inte likadan etydstruktur. I Malmö utbildas kanske lite mer traditionella skådespelare med kunskap i hantverket medan det i Finland ingår konceptuella inslag i skådespelarutbildningen. Denna fokuserar på den framtida skådespelaren och spelar inte med fokus på text och scener lika mycket som i Malmö. Utbildningen i Finland är fem år till skillnad mot Sveriges tre år. Detta gör att studenten hinner utforska sig själv och reflektera på ett annat sätt.

Övrigt:

En positiv upplevelse jag upplevt under utbytet är att kroppsligheten i skådespeleriet, det som händer i kroppen, är detsamma. Detta känns tryggt.  Jag tycker att stämningen på Teaterhögskolan är varm och fin och är tacksam för att jag har fått komma hit!