Dramatikerprogrammet
KGDSK | Konstnärligt kandidatprogram i dramatiskt skrivande | 180HP
Teaterhögskolan erbjuder en fyraårig konstnärlig kandidatutbildning i dramatiskt skrivande dit tre till fyra studenter antas vartannat år.
Utbildningen vänder sig till dig som har en stor passion för att skriva och berätta något väsentligt och syftar fortsatt till att utbilda dramatiker med god konstnärlig och professionell förmåga. Du som söker behöver inte ha stor erfarenhet av att skriva just dramatik men du behöver stor vana av att skriva.
Utbildningen fokuserar huvudsakligen på skrivande för teaterscenen men du kommer också att övas i att skriva för andra konstnärliga sammanhang som film, TV och pod. Under utbildningen kommer du att ges möjlighet till både praktik på en teater och att få ditt examensverk uppfört som en föreställning.
Utbildningen består av sex obligatoriska terminer, där grunden för dramatiskt skrivande skapas, samt två valbara kompletterande terminer. Den första valbara terminen består av praktik på en teater med fokus på dramaturgens arbete, medan den andra valbara terminen består av ett uppsättningsarbete i samarbete med en professionell regissör och studenter på skådespelarprogrammet.
Undervisningen sker på svenska. Det kan förekomma undervisning på andra skandinaviska språk och på engelska av gästlärare som dramaturger, regissörer och konstnärliga ledare vid olika teatrar. En betydande del av skolans arbete är det nationella och internationella perspektivet, där såväl studieresor, medverkan på teaterfestivaler samt utbyten med andra skolor ingår som en del av utbildningen. Utbildningen har också nära samarbeten med Malmös rika teaterliv.
Antagning
Antagning sker vartannat år och vid senaste antagningsomgången sökte 144 personer till programmet.
Examen
Efter utbildningen erhåller du en konstnärlig kandidatexamen i teater med huvudområde dramatiskt skrivande och möjliggör vidare studier på masternivå. De som även gått de valbara kurserna är berättigade till konstnärlig kandidatexamen med diplom. Utbildningen möjliggör arbete som dramatiker eller dramaturg inom scenkonst, TV, radio, podcasts m.m.
Dramatikerprogrammet har ett flertal lärare och handledare knutna till sig. De flesta är återkommande medan de som håller i korta workshoppar kan variera från läsår till läsår. Under sista året på programmet har du som student också en extern handledare för att kunna individanpassa undervisningen.
Lärare på programmet:
Fredrik Haller
Programansvarig, dramatiker och regissör. Har varit lärare på Teaterhögskolan sedan 2001 inom de flesta av skolans utbildningar. Utbildad vid Stockholms dramatiska högskola med examen i regi 2014. Har tillsammans med Jörgen Dahlqvist bland annat skrivit och regisserat Öva demokrati och Skapa demokrati på Dramaten.
Felicia Ohly
Dramatiker och regissör. Utbildad på dramatikerprogrammet med examen 2017. Arbetade som dramaturg på Malmö stadsteater under åren 2019-21 och driver den egna teatergruppen Donna Donna. Regelbundet återkommande lärare på dramatikerprogrammet.
Annika Nyman
Dramatiker. Utbildad på dramatikerprogrammet med examen 2011. Studerar för närvarande på Teaterhögskolans forskarutbildning inom dramatiskt skrivande. Regelbundet återkommande lärare på dramatikerprogrammet.
Återkommande gästlärare:
Maja Zade
Dramatiker och dramaturg. Anställd sedan 2000 som dramaturg på Schaubühne am Lehniner Platz i Berlin, där hon har arbetat tillsammans med exempelvis Thomas Ostermeier, Katie Mitchell, Ivo van Hove, Luk Perceval, Benedict Andrews och Marius von Mayenburg. Zade är utbildad vid London University, Queen’s University i Canada och vid the Royal Academy of Dramatic Art in London.
Nästa programstart planeras till hösten 2024
Kontakt
Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se (marta[dot]malmsten[at]thm[dot]lu[dot]se)
Fredrik Haller
Programansvarig
fredrik [dot] haller [at] thm [dot] lu [dot] se (fredrik[dot]haller[at]thm[dot]lu[dot]se)
Dokument
Termin 1
Det dramatiska skrivandets grunder
Termin 2
Det dramatiska skrivandets grunder - fortsättning
Termin 3
Komposition och dramatiskt skrivande
Termin 4
Konceptutveckling och den egna konstnärliga rösten
Termin 5
Dramaturgens yrkespraktik
Termin 6
Konceptutveckling och den egna konstnärliga rösten, fortsättning