Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skådespelarprogrammet

 
Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst, 180HP

Kandidatprogrammet i skådespelarkonst är treårigt. Efter utbildningen ska studenterna ha erövrat kunskaper och färdigheter som gör det möjligt att arbeta som skådespelare i ett professionellt sammanhang. Utbildningen resulterar i en Konstnärlig kandidatexamen i skådespelarkonst. Denna ger behörighet att söka vidare studier på masternivå.

Undervisningen är upplagd som en sammanhängande helhet från den första terminen till den sista. Den innehåller ämnena scenframställning, rörelse, röst, tal och text, sång och musik samt teori. Dessa ges både var för sig och som integrerade delar av scenframställningsarbetet. Undervisningen sker individuellt och i grupp. I de teoretiska delarna av undervisningen har vi som ambition att undersöka, problematisera och presentera hur teaterns olika delar kan förena teori och praktik i samspel med den tid vi lever i.

På Teaterhögskolan i Malmö ger vi en grundlig utbildning med konkreta verktyg i skådespeleri som t.ex. ”Den fysiska handlingens metod”. Under de olika terminerna arbetar vi med etyder – övningar – för att steg för steg erövra denna kompetens hand i hand med den växande konstnärliga erfarenheten. Termin fem är en praktiktermin ute på någon av landets teatrar.

Vår ambition är att utbilda skådespelare som har gedigna kunskaper och stor frihet såväl i sina kroppsliga som tankemässiga uttryck – för att på så sätt kunna möta alla de skiftande utmaningar som teatern ställer idag.

Antagning till skådespelarprogrammet sker en gång om året genom antagningsprov i flera steg. Proven sker normalt här hos oss på Teaterhögskolan.

Info om antagningsprov inför programstart hösten 2022

Programmet söks på antagning.se där ansökan är öppen 1 december 2021 – 17 januari 2022. Tänk på att välja hösten 2022.

Antagningsproven består av tre delmoment med uttagningar mellan varje genomfört moment.

Sveriges alla skådespelarutbildningar har beslutat att använda mobilfilm som första prov (Prov 1). Tanken med mobilfilm är att förbättra tillgängligheten för de sökande till skådespelarprogrammet.

Nedan följer en beskrivning över hur vi planerar att genomföra nästa provomgång. Observera att denna info kan ändras beroende på covid-situationen.

Monologer att välja bland till mobilfilmen i prov 1

Angels in America, Kushner
En kvinna, Fo
Krigerska, Farrokhzad
Stormen, Shakespeare
Tjuvar - Gabi, Loher
Tjuvar - Mira, Loher


Bedömningskriterier för antagningsprov
Ansökan om undantag

Prov 1 består av en mobilfilm som du laddar upp i Teaterhögskolans filmportal. Inloggning till portalen finns lite längre ner på denna sida.

Portalen stänger klockan 23.59 den 17 januari 2022, efter denna tidpunkt går det inte längre att ladda upp film. Tänk på att börja i god tid så att hela nedladdningen hinner bli klar innan portalen stänger. Det går inte att komplettera med film i efterhand.

Anvisningar för den filmade monologen:

 • Välj en av de föreslagna monologerna från Teaterhögskolan i Malmö. Monologerna hittar du på den här sidan.
 • Texten ska framföras på svenska och du får inte ändra i texten.
 • Du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för.
 • Det ska vara ett filmat sceniskt prov, teater snarare än film.
 • Du får inte ha någon medspelare, alltså någon annan person, med i filmen.
 • Spela in filmen som om du stod framför en publik. Det är viktigt att du syns och hörs bra. Provet är ogiltigt om filmen inte visar hela dig (hela kroppen; det vill säga från fötterna till huvudet). Du kan till exempel under en del av monologen döljas av en möbel eller liknande, men du ska under åtminstone delar av filmen synas helt och hållet.
 • Mobilen måste vara stilla under filmningen. Mobilfilmen ska vara i en obruten, oredigerad tagning utan in- eller ut-zoomningar.
 • Filmen får vara max 2 minuter lång. Om du inte hinner med hela monologen inom denna tid ska du sluta efter max 2 minuter. Det går att trimma start eller slut av videoklippet, alltså klippa bort tid innan monologen startar eller efter monologen, men inte i monologen. Du får inte heller ta bort något eller ändra i texten. Däremot ska du alltid börja i början av texten och ta med så långt av texten du hinner med inom de 2 minuterna. En film där monologen inte börjar från textens början blir ogiltig.
 • Använd något av följande format: .m4v, .mov, .mp4, .wmv, .flv, .asf, .mpeg, .mpg, .mkv
 • Max filstorlek: 500MB
 • Film med instruktioner finns längre ner på denna sida

Prov 2 planerar vi att genomföra på plats på Teaterhögskolan i Malmö under vecka 9 2022, 28 februari – 4 mars. De sökande som gått vidare från prov 1 kommer att kallas till en av dagarna. Observera att det inte går att byta dag.

Även prov 3 planerar vi att genomföra på plats på Teaterhögskolan i Malmö, under vecka 12 2022, 22-27 mars. De sökande som gått vidare från prov 2 förväntas delta under hela denna period, tisdag – söndag.

Kontakt

Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
040-32 55 67
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se

Pelle Hanæus
Programansvarig

040-32 55 91
pelle [dot] hanaeus [at] thm [dot] lu [dot] se