Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sommarkurser

Att representera en annan människa (SKÅB18)

Att representera en annan människa

Vecka 24-27, sommaren 2020, genomförs sommarkursen Att representera en annan människa (6 hp) vid Teaterhögskolan i Malmö .

Sommarkursen söks via antagning.se mellan 20 februari – 15 mars. Vissa kurser kan öppnas för sen anmälan. 

Kursen Att representera en annan människa har som ambition att fördjupa studenternas konstnärliga kompetens kring representation och autenticitet samtidigt som den ger kännedom om och erfarenheter av insamlande av material för att gestalta en annan människas historia. 

Kursen leds av den kritikerrosade Reumert-prisade tillika kontroversiella danske regissören Tue Biering som i och med denna kurs ingår ett spännande partnerskap med Felicia Ohly, dramaturg på Malmö Stadsteater.

Teaterhögskolan i Malmö, Sommarkurs 2020, Att gestalta en människa

I sommarkursen Att representera en annan människa djupdyker studenterna i vad det kan tänkas innebära att representera och gestalta en annan människa. 

Vi kan aldrig lära känna en människa till 100%, så hur skall vi så korrekt som möjligt göra för att presentera en gestaltning av denna människa?
Faktum är att resultatet alltid kommer att bli kuraterat.

Teater består till övergripande del av att presentera och gestalta karaktärer och historier för att på den vägen skapa en väg till inlevelse för publiken. Att framvisa världar eller situationer som publiken antingen inte kände till eller som den kan spegla sig i. Gestaltningsarbetet för en skådespelare är absolut essentiellt, att spela andra åldrar, professioner, nationaliteter, kön, politiska hållningar, sociala bakgrunder, färger och former.
Men är fortfarande teatern den plats där vi kan gestalta allt och alla?
Eller har det blivit en plats för en stor, komplex och inte helt enkel diskussion om vad man faktiskt får representera eller gestalta, och när är tiden den riktiga för att göra det?

Kursens genomförande

Undervisningen under kursen består bland annat av seminarier kring centrala begrepp som representation och autenticitet samt av tre workshoppar där studenten övar att genom intervjuer samla in material kring representation som sedan ska struktureras och presenteras konstnärligt. Kursen avslutas med att studenten med hjälp av handledning gör en reflektion över sitt konstnärliga arbete. Reflektionen ska vara skriftlig och presenteras i ett avslutande gemensamt seminarium.

Sommarkursen söks via antagning.se mellan 20 februari – 16 mars.

 

Undervisande lärare

Tue Biering, regissör och pjäsförfattare. 
Under de senaste 20 åren har Biering varit initiativtagare och regissör till en bred flora av föreställningar, alltifrån nyskriven dramatik, klassiker och operor till interaktiv performance. Biering djupdyker i vår utfattning av världen och sätter ett annat ljus på det som omger oss och på de berättelser vi trodde vi kände utan och innan. Under psuedonymet Fix&Foxy omskapar han klassiker där han istället för skådespelare använder sig av “vanliga människor” och skapar “hyperreal performances".

Teaterhögskolan i Malmö, Sommarkurs 2020, Att representera en människa, Tue Biering
Tue Biering, foto Natascha Thiara Rydvald

Felicia Ohly, dramatiker och dramaturg
Ohly är sedan 2018 verksam som dramaturg vid Malmö Stadsteater. Förutom sin involvering i uppsättningar vid Malmö Stadsteater har hon även varit delaktig som dramatiker &/ dramaturg vid SR Drama, Donna Donna Teater, Riksteatern Länk, Transistor Lab med flera. Ohly tog sin examen från Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande vid Teaterhögskolan i Malmö 2017.

Teaterhögskolan i Malmö, Sommarkurs 2020, Att representera en människa, Felicia Ohly
Felicia Ohly

Sommaren 2019 erbjöds nedanstående kurser som du kan läsa mer om här


DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE  |
PLATSSPECIFIKA MÖTEN  |
MUSIKDRAMATISK GESTALTNING  |  
SKÅDESPELARENS ARBETE FRAMFÖR KAMERAN  |

 

 

Kursinformation

Att representera en människa

Kurskod: SKÅB18

PDF icon Kursplan

Mer info & kontakt

Utbildningskoordinator
Marta Malmsten
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se

arrow Teaterhögskolan i Malmö, Sommarkurs 2020, Att gestalta en människa
NYHET: Tue Biering och Felicia Ohly leder sommarkurs 2020