Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Oliver Kollberg, från skådespelarprogrammet på NÄTY, Tammerfors universitet

Varför sökte du dig hit?

Jag har länge velat tillbringa en tid i Sverige och valde Malmöskolan efter att ha fått den rekommenderad av kompisar.

Vad är de största skillnaderna mellan den finska skolan och den svenska?

Strukturmässigt är utbildningen i Malmö mer tydlig, bågarna är långa och tydliga. Detta upplever jag i Finland också men utbildningen där består av många korta kurser vilket ger en annan typ av utbildning. På min skola finns inte likadan etydstruktur. I Malmö utbildas kanske lite mer traditionella skådespelare med kunskap i hantverket medan det i Finland ingår konceptuella inslag i skådespelarutbildningen. Denna fokuserar på den framtida skådespelaren och spelar inte med fokus på text och scener lika mycket som i Malmö. Utbildningen i Finland är fem år till skillnad mot Sveriges tre år. Detta gör att studenten hinner utforska sig själv och reflektera på ett annat sätt.

Övrigt:

En positiv upplevelse jag upplevt under utbytet är att kroppsligheten i skådespeleriet, det som händer i kroppen, är detsamma. Detta känns tryggt.  Jag tycker att stämningen på Teaterhögskolan är varm och fin och är tacksam för att jag har fått komma hit!

 

 

studentröster