Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skådespelarprogrammet

KGSKÅ | Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst | 180HP

På Teaterhögskolan i Malmö ger vi en grundlig skådespelarutbildning med konkreta verktyg i skådespeleri. Vår ambition är att utbilda skådespelare som har gedigna kunskaper och stor frihet såväl i sina kroppsliga som tankemässiga uttryck – för att på så sätt kunna möta alla de skiftande utmaningar som teatern ställer idag.

Undervisningen är upplagd som en sammanhängande helhet från den första terminen till den sista. Den innehåller ämnena scenframställning, rörelse, röst, tal och text, sång och musik samt teori. Dessa ges både var för sig och som integrerade delar av scenframställningsarbetet. Undervisningen sker individuellt och i grupp. I de teoretiska delarna av undervisningen har vi som ambition att undersöka, problematisera och presentera hur teaterns olika delar kan förena teori och praktik i samspel med den tid vi lever i.

Exempel på utbildningens konkreta verktyg är ”Den fysiska handlingens metod”. Under de olika terminerna arbetar vi med etyder – övningar – för att steg för steg erövra denna kompetens hand i hand med den växande konstnärliga erfarenheten. Termin fem är en praktiktermin ute på någon av landets teatrar.

Antagning

Antagning till skådespelarprogrammet sker en gång om året genom antagningsprov i flera steg. Det första provet görs med mobilfilm. Därefter sker proven på plats på Teaterhögskolan i Malmö.

Examen

Utbildningen resulterar i en konstnärlig kandidatexamen i teater med huvudområde skådespelarkonst. Denna ger dig behörighet att söka vidare studier på masternivå. Efter utbildningen ska du som student ha erövrat kunskaper och färdigheter som gör det möjligt att arbeta som skådespelare i ett professionellt sammanhang. 

Info om antagningsprov inför programstart hösten 2022

Programmet söktes på antagning.se under perioden 1 december 2021 – 17 januari 2022. Det slutliga antagningsbeskedet kommer under vecka 18.

Antagningsproven består av tre delmoment med uttagningar mellan varje genomfört moment.

Nedan följer en beskrivning över årets provomgång. Observera att denna info kan ändras beroende på covid-situationen.

Bedömningskriterier för antagningsprov
Ansökan om undantag

Prov 1 består av en mobilfilm som du laddar upp i Teaterhögskolans filmportal. Inloggning till portalen finns lite längre ner på denna sida.

Portalen stängde klockan 23.59 den 17 januari 2022, efter denna tidpunkt gick det inte längre att ladda upp film. Tänk på att börja i god tid så att hela nedladdningen hinner bli klar innan portalen stänger. Det går inte att komplettera med film i efterhand.

Anvisningar för den filmade monologen:

 • Välj en av de föreslagna monologerna från Teaterhögskolan i Malmö. Monologerna hittar du på den här sidan.
 • Texten ska framföras på svenska och du får inte ändra i texten.
 • Du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för.
 • Det ska vara ett filmat sceniskt prov, teater snarare än film.
 • Du får inte ha någon medspelare, alltså någon annan person, med i filmen.
 • Spela in filmen som om du stod framför en publik. Det är viktigt att du syns och hörs bra. Provet är ogiltigt om filmen inte visar hela dig (hela kroppen; det vill säga från fötterna till huvudet). Du kan till exempel under en del av monologen döljas av en möbel eller liknande, men du ska under åtminstone delar av filmen synas helt och hållet.
 • Mobilen måste vara stilla under filmningen. Mobilfilmen ska vara i en obruten, oredigerad tagning utan in- eller ut-zoomningar.
 • Filmen får vara max 2 minuter lång. Om du inte hinner med hela monologen inom denna tid ska du sluta efter max 2 minuter. Det går att trimma start eller slut av videoklippet, alltså klippa bort tid innan monologen startar eller efter monologen, men inte i monologen. Du får inte heller ta bort något eller ändra i texten. Däremot ska du alltid börja i början av texten och ta med så långt av texten du hinner med inom de 2 minuterna. En film där monologen inte börjar från textens början blir ogiltig.
 • Använd något av följande format: .m4v, .mov, .mp4, .wmv, .flv, .asf, .mpeg, .mpg, .mkv
 • Max filstorlek: 500MB
 • Film med instruktioner finns längre ner på denna sida

Prov 2 kommer att genomföras på plats på Teaterhögskolan under vecka 9 2022, 28 februari – 4 mars. De sökande som gått vidare från prov 1 kallas till en av dagarna. Observera att det inte går att byta dag. Mer information skickas ut till de sökande som gått vidare till prov 2.


FAQ

Hur hittar jag till Teaterhögskolan?

Adressen är Bergsgatan 31 i Malmö. Gå in under valvet och sedan till vänster så hittar du ingången.

street view

Ska jag ha på mig några speciella kläder?
Nej, det är valfri klädsel.

Ska jag ta med mig rekvisita?
Nej. Vi bistår med rekvisita och enklare möblering, vid behov. Om du till exempel vill använda en stol så säger du det till din motläsare.

Vad är en motläsare?
Det är en student vid skådespelarprogrammet som läser den andra rollens repliker.

Hur ser det ut där jag gör provet?
Det är ett större rum med tomt golv. Juryn sitter bakom några bord vid en av väggarna och du gör provet på golvet framför juryn.

Vad gör jag om jag blir sjuk, det vill säga om jag inte kan göra provet utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer
Då skickar du ett mejl till vår utbildningskoordinator, marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se

Har jag tillgång till andra rum innan jag gör mitt prov?
Ja, dels finns det ett uppehållsrum med pentry, där du kan vänta på din tur, dels får du tillgång till ett eget rum 10 minuter innan du ska göra ditt prov. 

Hur länge ska jag vara på skolan under provdagen?
Det beror på om du gör ditt prov i början eller i slutet av dagen. De som är först är klara inom någon timme, de som är sist är klara cirka klockan 15.30. Det går inte att önska en viss tid eller att byta.

Prov 3 planerar vi att genomföra på plats på Teaterhögskolan i Malmö, under vecka 12 2022, 22-27 mars. De sökande som gått vidare från prov 2 förväntas delta under hela denna period, tisdag – söndag. Upplägget för genomförandet av prov 3 kan ändras beroende på covid-situationen! Detta gäller både om provet ska ske på plats eller digitalt och den angivna tidsperioden för provet.

Anmäl dig här

Anmälan inför programstart hösten 2023 öppnar preliminärt 1 december 2022

Kontakt

Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
040-32 55 67
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se

Pelle Hanæus
Programansvarig

040-32 55 91
pelle [dot] hanaeus [at] thm [dot] lu [dot] se