Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skådespelarprogrammet

KGSKÅ | Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst | 180HP

På Teaterhögskolan i Malmö ger vi en grundlig skådespelarutbildning med konkreta verktyg i skådespeleri. Vår ambition är att utbilda skådespelare som har gedigna kunskaper och stor frihet såväl i sina kroppsliga som tankemässiga uttryck – för att på så sätt kunna möta alla de skiftande utmaningar som teatern ställer idag.

Undervisningen är upplagd som en sammanhängande helhet från den första terminen till den sista. Den innehåller ämnena scenframställning, rörelse, röst, tal och text, sång och musik samt teori. Dessa ges både var för sig och som integrerade delar av scenframställningsarbetet. Undervisningen sker individuellt och i grupp. I de teoretiska delarna av undervisningen har vi som ambition att undersöka, problematisera och presentera hur teaterns olika delar kan förena teori och praktik i samspel med den tid vi lever i.

Exempel på utbildningens konkreta verktyg är ”Den fysiska handlingens metod”. Under de olika terminerna arbetar vi med etyder – övningar – för att steg för steg erövra denna kompetens hand i hand med den växande konstnärliga erfarenheten. Termin fem är en praktiktermin ute på någon av landets teatrar.

Antagning

Antagning till skådespelarprogrammet sker en gång om året genom antagningsprov i flera steg. Det första provet görs med mobilfilm. Därefter sker proven på plats på Teaterhögskolan i Malmö.

Examen

Utbildningen resulterar i en konstnärlig kandidatexamen i teater med huvudområde skådespelarkonst. Denna ger dig behörighet att söka vidare studier på masternivå. Efter utbildningen ska du som student ha erövrat kunskaper och färdigheter som gör det möjligt att arbeta som skådespelare i ett professionellt sammanhang. 

Antagning till hösten 2023

Programmet var sökbart via antagning.se mellan den 1 december 2022 och 16 januari 2023. Det slutliga antagningsbeskedet till er som gjort slutprovet kommer under vecka 18 2023. Varmt tack till alla som sökt till Teaterhögskolan Malmö under årets antagningsperiod!

Kommande ansökningsperiod

Nästa antagningsperiod öppnar i slutet av 2023, programmet startar hösten 2024. Antagningsproven består alltid av tre delmoment med uttagningar mellan varje genomfört moment.

Bedömningskriterier för antagningsprov
Ansökan om undantag

Årets provomgång

Antagningsprov 1

Prov 1 består av en mobilfilm som du laddar upp i Teaterhögskolans filmportal. Inloggning till portalen kommer att läggas ut på denna sida när anmälan öppnar.

I portalen kan du utöver att ladda upp film och andra uppgifter även önska vilken dag du kallas till prov 2 om du går vidare i processen.

Portalen stänger klockan 23.59 den 16 januari 2023, efter denna tidpunkt går det inte längre att ladda upp film. Tänk på att börja i god tid så att hela nedladdningen hinner bli klar innan portalen stänger. För att vi ska ha bättre möjlighet att åtgärda tekniska problem med ditt prov rekommenderar vi att du skickar in filmen minst ett dygn innan portalen stänger. Det går inte att komplettera med film i efterhand.

Anvisningar för den filmade monologen:

 • Välj en av de föreslagna monologerna från Teaterhögskolan i Malmö. Monologerna hittar du på den här sidan.
 • Texten ska framföras på svenska och du får inte ändra i texten.
 • Du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för.
 • Det ska vara ett filmat sceniskt prov, teater snarare än film.
 • Du får inte ha någon medspelare, alltså någon annan person, med i filmen.
 • Spela in filmen som om du stod framför en publik. Det är viktigt att du syns och hörs bra. OBS! För att ditt filmade prov ska kunna bedömas på ett bra sätt, måste hela kroppen vara i bild under en stor del av filmen.  Din kropp kan inte vara dold bakom en möbel och du kan inte filma hela provet i närbild eller halvbild. Filma i helbild och stanna inte bakom en skymmande möbel etc. Du kan ligga, sitta och stå. Du kan röra dig i bilden. Du kan under en del av filmen komma närmare kameran om du vill. Poängen är att det är viktigt för juryn att se hur du använder hela din kropp.
 • Mobilen måste vara stilla under filmningen. Mobilfilmen ska vara i en obruten, oredigerad tagning utan in- eller ut-zoomningar.
 • Filmen får vara max 2 minuter lång. Om du inte hinner med hela monologen inom denna tid ska du sluta efter max 2 minuter. Det går att trimma start eller slut av videoklippet, alltså klippa bort tid innan monologen startar eller efter monologen, men inte i monologen. Du får inte heller ta bort något eller ändra i texten. Däremot ska du alltid börja i början av texten och ta med så långt av texten du hinner med inom de 2 minuterna. En film där monologen inte börjar från textens början blir ogiltig.
 • Använd något av följande format: .m4v, .mov, .mp4, .wmv, .flv, .asf, .mpeg, .mpg, .mkv
 • Max filstorlek: 500MB
 • Film med instruktioner för provet hittar du här

Antagningsprov 2 

Upplägg för dagen

Provdagen börjar med upprop klockan 9.00. Se till att komma i god tid så att vi kan börja uppropet klockan 9. Hur du hittar till Teaterhögskolan i Malmö står under FAQ här på hemsidan. Vi kommer att ha tillgång till viss rekvisita inför provet, som till exempel, en stol, ett bord med mera.

I god tid innan provet ska du välja en av de scener för PROV 2 som du har fått i ditt kallelsemejl. Din roll står inom parentes efter titeln högst upp i manuset. Scenerna är hämtade ur de pjäser som också är bifogade. Läs gärna hela pjäsen!

Förbered dig så att du kan texten utantill och har ett tydligt sceniskt förslag. Ta reda på vilka omständigheter som råder, exempelvis: Var utspelar sig scenen? Vad har hänt innan? Vem är din rollfigur? Vad vill din rollfigur uppnå? osv.

Scenen får ta maximalt 3 minuter, och går till så att du först visar din scen för juryn, såsom du förberett den. Din motläsare sitter då vid sidan av scenen.

Efter det jobbar du tillsammans med en pedagog och med din motläsare på scenen, som under en repetition, och prövar nya omständigheter eller strategier.

När du har gjort provet är du klar för dagen och ombeds lämna skolan. Detta blir troligen senast 16.00.

 


FAQ

Hur hittar jag till Teaterhögskolan?

Adressen är Bergsgatan 31 i Malmö. Gå in under valvet och sedan till vänster så hittar du ingången.

street view

Ska jag ha på mig några speciella kläder?
Nej, det är valfri klädsel.

Ska jag ta med mig rekvisita?
Nej. Vi bistår med rekvisita och enklare möblering, vid behov. Om du till exempel vill använda en stol så säger du det till din motläsare.

Vad är en motläsare?
Det är en student vid skådespelarprogrammet som läser den andra rollens repliker.

Hur ser det ut där jag gör provet?
Det är ett större rum med tomt golv. Juryn sitter bakom några bord vid en av väggarna och du gör provet på golvet framför juryn.

Vad gör jag om jag blir sjuk, det vill säga om jag inte kan göra provet utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer
Då skickar du ett mejl till vår utbildningskoordinator, marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se

Har jag tillgång till andra rum innan jag gör mitt prov?
Ja, dels finns det ett uppehållsrum med pentry, där du kan vänta på din tur, dels får du tillgång till ett eget rum 10 minuter innan du ska göra ditt prov. 

Hur länge ska jag vara på skolan under provdagen?
Det beror på om du gör ditt prov i början eller i slutet av dagen. De som är först är klara inom någon timme, de som är sist är klara cirka klockan 15.30. Det går inte att önska en viss tid eller att byta.

Finns det några billiga boenden i Malmö?
Det finns vandrarhem som kostar under 300 kr per natt.

 

Antagningsprov 3

Prov 3 genomfördes mellan 27 mars - 1 april. Besked om vilka som blivit antagna kommer i vecka 18. Varmt tack till alla er som sökt i år!

Anmäl dig här

Anmälan inför programstart hösten 2023 är stängd.

Kontakt

Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
040-32 55 67
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se

Richard Kolnby
Programansvarig

040-32 55 71
richard [dot] kolnby [at] thm [dot] lu [dot] se