Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skådespelarprogrammet

KGSKÅ | Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst | 180HP

Föreställningen Brinn i samarbete med Unga Klara, foto: Jenny Baumgartner

På Teaterhögskolan i Malmö ger vi en grundlig skådespelarutbildning med konkreta verktyg i skådespeleri. Vår ambition är att utbilda skådespelare som har gedigna kunskaper och stor frihet såväl i sina kroppsliga som tankemässiga uttryck – för att på så sätt kunna möta alla de skiftande utmaningar som teatern ställer idag.

Undervisningen är upplagd som en sammanhängande helhet från den första terminen till den sista. Den innehåller ämnena scenframställning, rörelse, röst, tal och text, sång och musik samt teori. Dessa ges både var för sig och som integrerade delar av scenframställningsarbetet. Undervisningen sker individuellt och i grupp. I de teoretiska delarna av undervisningen har vi som ambition att undersöka, problematisera och presentera hur teaterns olika delar kan förena teori och praktik i samspel med den tid vi lever i.

Exempel på utbildningens konkreta verktyg är ”Den fysiska handlingens metod”. Under de olika terminerna arbetar vi med etyder – övningar – för att steg för steg erövra denna kompetens hand i hand med den växande konstnärliga erfarenheten. Termin fem är en praktiktermin ute på någon av landets teatrar.

Två extra terminer från hösten 2024

Från och med höstterminen 2024 består vår skådespelarutbildning av ett kandidatprogram i skådespeleri om 180 obligatoriska högskolepoäng och 60 frivilliga som ligger året innan examensåret. Undervisningen är upplagd som en sammanhängande helhet från den första terminen till den sista. Utökningen ger möjlighet till mer undervisning i arbete med skådespeleri framför kameran samt för egna projekt.

Examen

Utbildningen resulterar i en konstnärlig kandidatexamen i teater med huvudområde skådespeleri. De som även gått de valbara kurserna är berättigade till konstnärlig kandidatexamen med diplom.  Efter utbildningen ska du som student ha erövrat kunskaper och färdigheter som gör det möjligt att arbeta som skådespelare i flera professionella sammanhang. 

Antagning till hösten 2024

Nästa antagningsperiod öppnar i slutet av 2023, programmet startar hösten 2024. Antagningsproven består av tre delmoment med uttagningar mellan varje genomfört moment.

Bedömningskriterier för antagningsprov
Ansökan om undantag

Monologer för prov 1

Monolog 1, Maria Sturart
Monolog 2, Klaras relationer, roll Gottfried
Monolog 3, Klaras relationer, roll Elisabeth
Monolog 4, Klassfiende
Monolog 5, Señora Macbeth
Monolog 6, The Sweetest Swing in Baseball

Så här går provomgången till

Antagningsprov 1

Prov 1 består av en mobilfilm som du laddar upp i Teaterhögskolans filmportal. Inloggning till portalen och monologen kommer att läggas ut på denna sida när anmälan öppnar.

I portalen kan du utöver att ladda upp film och andra uppgifter även önska vilken dag du kallas till prov 2 om du går vidare i processen.

Portalen öppnar den 1 december 2023 och stänger klockan 23.59 den 15 januari 2024, efter denna tidpunkt går det inte längre att ladda upp film. Tänk på att börja i god tid så att hela nedladdningen hinner bli klar innan portalen stänger. För att vi ska ha bättre möjlighet att åtgärda tekniska problem med ditt prov rekommenderar vi att du skickar in filmen minst ett dygn innan portalen stänger. Det går inte att komplettera med film i efterhand.

Anvisningar för den filmade monologen:

  1. Välj en av de föreslagna monologerna från Teaterhögskolan i Malmö. Monologerna hittar du på den här sidan från och med den 1 december.
  2. Texten ska framföras på svenska och du får inte ändra i texten.
  3. Du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för.
  4. Det ska vara ett filmat sceniskt prov, teater snarare än film.
  5. Du får inte ha någon medspelare, alltså någon annan person, med i filmen.
  6. Spela in filmen som om du stod framför en publik. Det är viktigt att du syns och hörs bra. Du kan variera hur du förhåller dig rumsligt till kameran, att du kan växla mellan närbild och helbild. Däremot inte filma hela provet i endast närbild eller halvbild.
  7. Mobilen måste vara stilla under filmningen. Mobilfilmen ska vara i en obruten, oredigerad tagning utan in- eller ut-zoomningar. Här hittar du tydliga instruktioner för hur vi vill att filmen ser ut. 
  8. Filmen får vara max 2 minuter lång. Om du inte hinner med hela monologen inom denna tid ska du sluta efter max 2 minuter. Det går att trimma start eller slut av videoklippet, alltså klippa bort tid innan monologen startar eller efter monologen, men inte i monologen. Du får inte heller ta bort något eller ändra i texten. Däremot ska du alltid börja i början av texten och ta med så långt av texten du hinner med inom de 2 minuterna. En film där monologen inte börjar från textens början blir ogiltig.
  9. Använd något av följande format: .m4v, .mov, .mp4, .wmv, .flv, .asf, .mpeg, .mpg, .mkv
  10. Max filstorlek: 500MB

Antagningsprov 2 

Upplägg för dagen

Prov 2 kommer att genomföras på plats på Teaterhögskolan under vecka 9 2024, 26 februari – 1 mars. De sökande som gått vidare från prov 1 kallas till en av dagarna. Du har möjlighet att önska provdag i filmportalen när du laddar upp din film till prov 1, först till kvarn gäller. Vi anpassar fördelningen av dagar i turordning efter den ordning era önskemål kommit in och detta innebär att alla kanske inte får den dag de prioriterat högst. Observera att det inte går att byta dag. Mer information skickas ut till de sökande som gått vidare till prov 2. 

Provdagen börjar med upprop klockan 8.30. Se till att komma i god tid. Hur du hittar till Teaterhögskolan i Malmö står under FAQ här på hemsidan. Vi kommer att ha tillgång till viss rekvisita inför provet, som till exempel, en stol, ett bord med mera.

I god tid innan provet ska du välja en av de scener för PROV 2 som du har fått i ditt kallelsemejl. Din roll står inom parentes efter titeln högst upp i manuset. Scenerna är hämtade ur de pjäser som också är bifogade. Läs gärna hela pjäsen!

Förbered dig så att du kan texten utantill och har ett tydligt sceniskt förslag. Ta reda på vilka omständigheter som råder, exempelvis: Var utspelar sig scenen? Vad har hänt innan? Vem är din rollfigur? Vad vill din rollfigur uppnå? osv.

Scenen får ta maximalt 3 minuter, och går till så att du först visar din scen för juryn, såsom du förberett den. Din motläsare sitter då vid sidan av scenen.

Efter det jobbar du tillsammans med en pedagog och med din motläsare på scenen, som under en repetition, och prövar nya omständigheter eller strategier.

När du har gjort provet är du klar för dagen och ombeds lämna skolan. Detta blir troligen senast 16.00.

 


FAQ

Hur hittar jag till Teaterhögskolan?

Adressen är Bergsgatan 31 i Malmö. Gå in under valvet och sedan till vänster så hittar du ingången.

Ska jag ha på mig några speciella kläder?
Nej, det är valfri klädsel.

Ska jag ta med mig rekvisita?
Nej. Vi bistår med rekvisita och enklare möblering, vid behov. Om du till exempel vill använda en stol så säger du det till din motläsare.

Vad är en motläsare?
Det är en student vid skådespelarprogrammet som läser den andra rollens repliker.

Hur ser det ut där jag gör provet?
Det är ett större rum med tomt golv. Juryn sitter bakom några bord vid en av väggarna och du gör provet på golvet framför juryn.

Vad gör jag om jag blir sjuk?
Då skickar du ett mejl till vår utbildningskoordinator, marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se (marta[dot]malmsten[at]thm[dot]lu[dot]se)

Har jag tillgång till andra rum innan jag gör mitt prov?
Ja, dels finns det ett uppehållsrum med pentry, där du kan vänta på din tur, dels får du tillgång till ett eget rum 10 minuter innan du ska göra ditt prov. 

Hur länge ska jag vara på skolan under provdagen?
Det beror på om du gör ditt prov i början eller i slutet av dagen. De som är först är klara inom någon timme, de som är sist är klara cirka klockan 15.30. Det går inte att önska en viss tid eller att byta.

Finns det några billiga boenden i Malmö?
Det finns vandrarhem som kostar drygt 300 kr per natt.

 

Antagningsprov 3

Prov 3 kommer att genomföras på plats på Teaterhögskolan i Malmö, under vecka 12 2024, 18 – 23 mars. De sökande som gått vidare från prov 2 förväntas delta under hela denna period, måndag – lördag. Upplägget för genomförandet av prov 3 kommer att meddelas till de sökande som gått vidare till prov 3.  

Personer sitter på en scen i en soffa och tittar på varandra

Digitalt öppet hus

Har du frågor om vår nya skådespelarutbildning? den 11 december kl. 18.30 och den 10 januari samma tid bjuder vi in till ett digitalt öppet hus där vi berättar mer om den nya utbildningen och du får chans att ställa dina frågor. 

Möteslänk 11 december kl. 18.30
Möteslänk 10 januari kl. 18.30

Kontakt

Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
040-32 55 67
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se (marta[dot]malmsten[at]thm[dot]lu[dot]se)

Richard Kolnby
Programansvarig

040-32 55 71
richard [dot] kolnby [at] thm [dot] lu [dot] se (richard[dot]kolnby[at]thm[dot]lu[dot]se)

Kursplaner

Gäller för antagning till och med ht 2023

Termin 1
Termin 2
Termin 3
Termin 4
Termin 5 
Termin 6 

Utbildningsplan

Instruktioner för kandidatexamensarbetets reflekterande del

Kursplaner

Gäller från och med ht 2024

Utbildningsplan

Termin 1
Termin 2
Kursplaner för termin 3-6 kommer inom kort.