Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skådespelarprogrammet

 
Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst, 180HP

Kandidatprogrammet i skådespelarkonst är treårigt. Efter utbildningen ska studenterna ha erövrat kunskaper och färdigheter som gör det möjligt att arbeta som skådespelare i ett professionellt sammanhang. Utbildningen resulterar i en Konstnärlig kandidatexamen i skådespelarkonst. Denna ger behörighet att söka vidare studier på masternivå.

Undervisningen är upplagd som en sammanhängande helhet från den första terminen till den sista. Den innehåller ämnena scenframställning, rörelse, röst och text, sång och musik. Dessa ges både var för sig och som integrerade delar av scenframställningsarbetet. Undervisningen sker individuellt och i grupp. I de teoretiska delarna av undervisningen har vi som ambition att undersöka, problematisera och presentera hur teaterns olika delar kan förena teori och praktik i samspel med den tid vi lever i.

På Teaterhögskolan i Malmö ger vi en grundlig utbildning med konkreta verktyg i skådespeleri som t.ex. ”Den fysiska handlingens metod”. Under de olika terminerna så arbetar vi med etyder – övningar – för att steg för steg erövra denna kompetens hand i hand med den växande konstnärliga erfarenheten. Termin fem är en praktiktermin ute på någon av landets teatrar.

Vår ambition är att utbilda skådespelare som har gedigna kunskaper och stor frihet såväl i sina kroppsliga som tankemässiga uttryck – för att på så sätt kunna möta alla de skiftande utmaningar som teatern ställer idag.

Antagning till skådespelarprogrammet sker en gång om året genom antagningsprov i flera steg. Proven sker normalt här hos oss på Teaterhögskolan.

Info om antagningsprov

Antagningsproven består av 3 delmoment med uttagningar mellan varje genomfört moment.

Från och med antagningen till skådespelarprogrammet 2020 har landets skådespelarutbildningar beslutat att använda mobilfilm som första prov (Prov 1). Tanken med mobilfilm är att förbättra tillgängligheten för de sökande till skådespelarprogrammet.

Anvisningar för den filmade monologen:

 • Välj en av de föreslagna monologerna från Teaterhögskolan i Malmö.
 • Det är inte obligatoriskt att läsa den pjäs som monologen kommer från. Vi rekommenderar dig dock att bestämma vilken situation rollfiguren befinner sig i. Fundera på vad det är rollen vill, i denna situation.
 • Texten ska framföras på svenska och du får inte ändra i texten.
 • Du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för.
 • Det ska vara ett filmat sceniskt prov, teater snarare än film.
 • Du får inte ha någon medspelare, alltså någon annan person, med i filmen.
 • Spela in filmen som om du stod framför en publik. Det är viktigt att du syns och hörs bra. För att provet skall godkännas skall filmen visa hela dig (hela kroppen).
 • Mobilen måste vara stilla under filmningen. Mobilfilmen ska vara i en obruten, oredigerad tagning utan zoom.
 • Filmen får vara max 2 minuter lång. Om du inte hinner med hela monologen inom denna tid ska du sluta efter max 2 minuter. Det går bra att trimma start eller slut av videoklippet, alltså klippa innan monologen startar eller efter monologen men inte i monologen.
 • Använd något av följande format: .m4v, .mov, .mp4, .wmv, .flv, .asf, .mpeg, .mpg, .mkv
 • Max filstorlek: 500MB

Prov 2 genomfördes under vecka 10 på distans, via laptop med kamera. De sökande som gick vidare från prov 1 kallades till en av dagarna i veckan. 

Besked om vilka som går vidare till prov 3 meddelades via antagning.se fredagen 19 mars. Sökande som har gått blir kontaktade löpande via e-post.

Alla sökande som kallats till Prov 3 uppmanas att regelbundet titta i sin skräppost eftersom vi fått rapporter om att vissa mejl från oss hamnar där.

Prov 3 genomfördes på distans under vecka 20, måndag-lördag.

Besked om vilka som gått vidare till prov 3 meddelades via antagning.se fredagen 19 mars. 
Antagningsprov 3 genomfördes helt på distans under vecka 20, mån-lör, den 17-22 maj. 

Alla sökande som kallats till Prov 3 uppmanas att regelbundet titta i sin skräppost eftersom vi fått rapporter om att vissa mejl från oss hamnar där.

Anmäl dig här

Anmälningsperioden till skådespelarprogrammet med start hösten 2022 öppnar preliminärt den 1/12 2021.

Anmälan görs på antagning.se

Kontakt

Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
040-32 55 67
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se

Pelle Hanæus
Programansvarig

040-32 55 91
pelle [dot] hanaeus [at] thm [dot] lu [dot] se