Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skådespelarprogrammet

KGSKÅ | Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst | 180HP

Föreställningen Brinn i samarbete med Unga Klara, foto: Jenny Baumgartner

På Teaterhögskolan i Malmö ger vi en grundlig skådespelarutbildning med konkreta verktyg i skådespeleri. Vår ambition är att utbilda skådespelare som har gedigna kunskaper och stor frihet såväl i sina kroppsliga som tankemässiga uttryck – för att på så sätt kunna möta alla de skiftande utmaningar som teatern ställer idag.

Undervisningen är upplagd som en sammanhängande helhet från den första terminen till den sista. Den innehåller ämnena scenframställning, rörelse, röst, tal och text, sång och musik samt teori. Dessa ges både var för sig och som integrerade delar av scenframställningsarbetet. Undervisningen sker individuellt och i grupp. I de teoretiska delarna av undervisningen har vi som ambition att undersöka, problematisera och presentera hur teaterns olika delar kan förena teori och praktik i samspel med den tid vi lever i.

Exempel på utbildningens konkreta verktyg är ”Den fysiska handlingens metod”. Under de olika terminerna arbetar vi med etyder – övningar – för att steg för steg erövra denna kompetens hand i hand med den växande konstnärliga erfarenheten. Termin fem är en praktiktermin ute på någon av landets teatrar.

Två extra terminer från hösten 2024

Från och med höstterminen 2024 består vår skådespelarutbildning av ett kandidatprogram i skådespeleri om 180 obligatoriska högskolepoäng och 60 frivilliga som ligger året innan examensåret. Undervisningen är upplagd som en sammanhängande helhet från den första terminen till den sista. Utökningen ger möjlighet till mer undervisning i arbete med skådespeleri framför kameran samt för egna projekt.

Examen

Utbildningen resulterar i en konstnärlig kandidatexamen i teater med huvudområde skådespeleri. De som även gått de valbara kurserna är berättigade till konstnärlig kandidatexamen med diplom.  Efter utbildningen ska du som student ha erövrat kunskaper och färdigheter som gör det möjligt att arbeta som skådespelare i flera professionella sammanhang. 

Antagning till hösten 2024

Ansökningsperioden för programstart hösten 2024 är nu stängd. Antagningsproven består av tre delmoment med uttagningar mellan varje genomfört moment.

Bedömningskriterier för antagningsprov
Ansökan om undantag

Så här går provomgången till

Antagningsprov 1

Prov 1 bestod av en mobilfilm som du laddade upp i Teaterhögskolans filmportal. Möjligheten att logga in till portalen och monologen har nu stängts.

I portalen kunde du, utöver att ladda upp film och andra uppgifter, även önska vilken dag du ville kallas till prov 2 om du gick vidare i processen.

Portalen öppnade den 1 december 2023 och stängde klockan 23.59 den 15 januari 2024. Det går inte att komplettera med film i efterhand.

Antagningsbesked ges vecka 7 på antagning.se. De som går vidare kallas till antagningsprov 2 via mejl.

Antagningsprov 2 

Upplägg för dagen

Prov 2 kommer att genomföras på plats på Teaterhögskolan under vecka 9 2024, 26 februari – 1 mars. De sökande som gått vidare från prov 1 kallas till en av dagarna. Du har möjlighet att önska provdag i filmportalen när du laddar upp din film till prov 1, först till kvarn gäller. Vi anpassar fördelningen av dagar i turordning efter den ordning era önskemål kommit in och detta innebär att alla kanske inte får den dag de prioriterat högst. Observera att det inte går att byta dag. Mer information skickas ut till de sökande som gått vidare till prov 2. 

Provdagen börjar med upprop klockan 9.00. Se till att komma i god tid. Hur du hittar till Teaterhögskolan i Malmö står under FAQ här på hemsidan. Vi kommer att ha tillgång till viss rekvisita inför provet, som till exempel, en stol, ett bord med mera.

I god tid innan provet ska du välja en av de scener för PROV 2 som du har fått i ditt kallelsemejl. Din roll står inom parentes efter titeln högst upp i manuset. Scenerna är hämtade ur de pjäser som också är bifogade. Läs gärna hela pjäsen!

Förbered dig så att du kan texten utantill och har ett tydligt sceniskt förslag. Ta reda på vilka omständigheter som råder, exempelvis: Var utspelar sig scenen? Vad har hänt innan? Vem är din rollfigur? Vad vill din rollfigur uppnå? osv.

Scenen får ta maximalt 3 minuter, och går till så att du först visar din scen för juryn, såsom du förberett den. Din motläsare sitter då vid sidan av scenen.

Efter det jobbar du tillsammans med en pedagog och med din motläsare på scenen, som under en repetition, och prövar nya omständigheter eller strategier.

När du har gjort provet är du klar för dagen och ombeds lämna skolan. Detta blir troligen senast 16.00.

 

 

Antagningsprov 3

Prov 3 kommer att genomföras på plats på Teaterhögskolan i Malmö, under vecka 12 2024, 18 – 23 mars. De sökande som gått vidare från prov 2 förväntas delta under hela denna period, måndag – lördag. Upplägget för genomförandet av prov 3 kommer att meddelas till de sökande som gått vidare till prov 3.  

FAQ

Adressen är Bergsgatan 31 i Malmö. Gå in under valvet och sedan till vänster så hittar du ingången.

Nej, det är valfri klädsel.

Nej. Vi bistår med rekvisita och enklare möblering, vid behov. Om du till exempel vill använda en stol så säger du det till din motläsare.

Det är en student vid skådespelarprogrammet som läser den andra rollens repliker.

Det är ett större rum med tomt golv. Juryn sitter bakom några bord vid en av väggarna och du gör provet på golvet framför juryn.

Då skickar du ett mejl till vår utbildningskoordinator, marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se (marta[dot]malmsten[at]thm[dot]lu[dot]se)

Ja, dels finns det ett uppehållsrum med pentry, där du kan vänta på din tur, dels får du tillgång till ett eget rum 10 minuter innan du ska göra ditt prov. 

Det beror på om du gör ditt prov i början eller i slutet av dagen. De som är först är klara inom någon timme, de som är sist är klara cirka klockan 15.30–16.00. 

Det går inte att önska en viss tid eller att byta.

Det finns vandrarhem som kostar drygt 300 kr per natt.

Anmälan stängd

Anmälan inför programstart hösten 2024 är nu stängd på antagning.se.

Kontakt

Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
040-32 55 67
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se (marta[dot]malmsten[at]thm[dot]lu[dot]se)

Richard Kolnby
Programansvarig

040-32 55 71
richard [dot] kolnby [at] thm [dot] lu [dot] se (richard[dot]kolnby[at]thm[dot]lu[dot]se)

Kursplaner

Gäller för antagning till och med ht 2023

Termin 1
Termin 2
Termin 3
Termin 4
Termin 5 
Termin 6 

Utbildningsplan

Instruktioner för kandidatexamensarbetets reflekterande del

Kursplaner

Gäller från och med ht 2024

Utbildningsplan

Termin 1
Termin 2
Kursplaner för termin 3-6 kommer inom kort.