Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dramatikerprogrammet

KGDSK | Konstnärligt kandidatprogram i dramatiskt skrivande | 180HP

Den onda, den goda, den snygga av Robin N Spegel. Skådespelarstudenter från avgångsklass 2020. Foto: Gianluca La Bruna

Teaterhögskolan erbjuder en fyraårig konstnärlig kandidatutbildning i dramatiskt skrivande dit tre till fyra studenter antas vartannat år.

Utbildningen vänder sig till dig som har en stor passion för att skriva och berätta något väsentligt och syftar fortsatt till att utbilda dramatiker med god konstnärlig och professionell förmåga. Du som söker behöver inte ha stor erfarenhet av att skriva just dramatik men du behöver stor vana av att skriva.

Utbildningen fokuserar huvudsakligen på skrivande för teaterscenen men du kommer också att övas i att skriva för andra konstnärliga sammanhang som film, TV och pod. Under utbildningen kommer du att ges möjlighet till både praktik på en teater och att få ditt examensverk uppfört som en föreställning. 

Utbildningen består av sex obligatoriska terminer, där grunden för dramatiskt skrivande skapas, samt två valbara kompletterande terminer. Den första valbara terminen består av praktik på en teater med fokus på dramaturgens arbete, medan den andra valbara terminen består av ett uppsättningsarbete i samarbete med en professionell regissör och studenter på skådespelarprogrammet.

Undervisningen sker på svenska. Det kan förekomma undervisning på andra skandinaviska språk och på engelska av gästlärare som dramaturger, regissörer och konstnärliga ledare vid olika teatrar. En betydande del av skolans arbete är det nationella och internationella perspektivet, där såväl studieresor, medverkan på teaterfestivaler samt utbyten med andra skolor ingår som en del av utbildningen. Utbildningen har också nära samarbeten med Malmös rika teaterliv.

Antagning

Antagning sker vartannat år och vid senaste antagningsomgången sökte 144 personer till programmet.

Examen

Efter utbildningen erhåller du en konstnärlig kandidatexamen i teater med huvudområde dramatiskt skrivande och möjliggör vidare studier på masternivå. De som även gått de valbara kurserna är berättigade till konstnärlig kandidatexamen med diplom. Utbildningen möjliggör arbete som dramatiker eller dramaturg inom scenkonst, TV, radio, podcasts m.m.

Undervisande lärare

Dramatikerprogrammet har ett flertal lärare och handledare knutna till sig. De flesta är återkommande medan de som håller i korta workshoppar kan variera från läsår till läsår. Under sista året på programmet har du som student också en extern handledare för att kunna individanpassa undervisningen. 

svartvitt porträtt

Annika Nyman

Annika Nyman är dramatiker och verksam lärare på dramatikerprogrammet sedan 2014. Hon är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö och disputerade 2023 med Handlingarnas sken – om litterär slitning i det dramatiska. Hon har bland annat skrivit för Göteborgs Stadsteater, Teatr Weimar, K.Polyfon och Månteatern i Lund.

fredrik haller porträtt

Fredrik Haller

Programansvarig, dramatiker och regissör. Har varit lärare på Teaterhögskolan sedan 2001 inom de flesta av skolans utbildningar. Utbildad vid Stockholms dramatiska högskola med examen i regi 2014. Har tillsammans med Jörgen Dahlqvist bland annat skrivit och regisserat Öva demokrati och Skapa demokrati på Dramaten.

svartvitt foto porträtt

Felicia Ohly

Dramatiker och regissör. Utbildad på dramatikerprogrammet med examen 2017. Arbetade som dramaturg på Malmö stadsteater under åren 2019-21 och driver den egna teatergruppen Donna Donna. Regelbundet återkommande lärare på dramatikerprogrammet. Foto: Johanna Malm

Återkommande gästlärare

porträtt på Martin

Martin Bengtsson

Manusförfattare, dramatiker och regissör utbildad vid Litterär Gestaltning på Akademin Valand och Teaterhögskolan i Malmö. Har b.la. skrivit den Kristallen-nominerade dramaserien ”Threesome” och den internationella biopicen ”Börje”, baserad på hockeyikonen Börje Salmings liv, producerad av Warner Bros. Författare till bästsäljaren ”I skuggan av San Siro” som låg till grund för Sveriges Oscarsbidrag 2022 ”Tigrar”.

Maja Zade

Dramatiker och dramaturg. Anställd sedan 2000 som dramaturg på Schaubühne am Lehniner Platz i Berlin, där hon har arbetat tillsammans med exempelvis Thomas Ostermeier, Katie Mitchell, Ivo van Hove, Luk Perceval, Benedict Andrews och Marius von Mayenburg. Zade är utbildad vid London University, Queen’s University i Canada och vid the Royal Academy of Dramatic Art in London.

Nästa programstart planeras till hösten 2024

Anmälan på antagning.se är öppen mellan den 15 mars och 15 april. Innan dess kommer vi att publicera instruktioner för antagningsprov här på webben.

Kontakt

Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se (marta[dot]malmsten[at]thm[dot]lu[dot]se)

Fredrik Haller
Programansvarig
fredrik [dot] haller [at] thm [dot] lu [dot] se (fredrik[dot]haller[at]thm[dot]lu[dot]se)

Dokument

Utbildningsplan

Programtermin 1
Det dramatiska skrivandets grunder

Programtermin 2
Det dramatiska skrivandets grunder - fortsättning

Programtermin 3
Komposition och dramatiskt skrivande

Programtermin 4
Konceptutveckling och den egna konstnärliga rösten

Diplomkurs 1*
Dramaturgens yrkespraktik

Programtermin 5
Konceptutveckling och den egna konstnärliga rösten, fortsättning

Programtermin 6
Examensarbete

Diplomkurs 2*
Dramaturgens yrkespraktik 2

Diplomkurser*

Dramaturgens yrkespraktik
Dramaturgens yrkespraktik 2

Diplomkurserna är kompletterande frivilliga kurser som gör utbildningen fyra år lång. Diplomkurs 1 ligger mellan programtermin 4 och 5, och Diplomkurs 2 efter programtermin 6.