Solidaritet som en industri: Privatiseringen av det offentliga ansvaret
Ett projekt inom ArtCollab
Solidaritet är en viktig princip i asylpolitiken. Den har dock i allt högre grad blivit en handelsvara genom privatiseringen av ansvar, där arbetet läggs ut på privata konsultföretag. Konsultföretagens mål är att hjälpa stater att effektivisera förfarandet och “maximera produktiviteten“, vilket främjar en affärsdriven inställning till asyl. Denna dynamik väcker kritiska frågor om ansvarsutkrävande, särskilt i fall av kränkningar av de mänskliga rättigheterna, eftersom stater kan skjuta över ansvaret på företag, samtidigt som företag hävdar att de bara verkställer politiken, inte utformar den. Detta projekt utforskar nuvarande och framtida utmaningar för rättssystemet när det gäller asyl och hur de kan representeras och visualiseras konstnärligt.
Deltagare
Dr. Eleni Karageorgiou är forskare vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet. Tidigare arbetat för juridiska institutionen vid Göteborgs universitet, Raoul Wallenberg Institute of Human Rights och besökt vid universiteten i Melbourne och Oxford, Elenis arbete med folkrätt, migration och solidaritet i Europeiska unionen har publicerats i bl.a.Oxford Handbook of International Refugee Law, Nordic Journal of International Law, Research Handbook on Human Rights and Poverty, and Perspectives on European Politics and Society. Eleni har bedrivit arbete för flera institutioner, bland annat FN och Europaparlamentet, och nationella organisationer som Migrationsverket, Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) och Delegationen för migrationsstudier (Delmi) i frågor om mänskliga rättigheter och solidaritet. Hennes pågående forskning inkluderar en analys av konsekvenserna av EU:s asylexternaliseringspraxis och en kritisk undersökning av internationellt ansvar i samband med migrationsstyrning.
Martin Bengtsson är manusförfattare, dramatiker och regissör utbildad vid Litterär Gestaltning på Akademin Valand och Teaterhögskolan i Malmö. Har bland annat skrivit de Kristallen-nominerade dramaserierna Threesome och Börje. Författare till boken I skuggan av San Siro som låg till grund för Tigrar, Sveriges Oscarsbidrag 2022. Han är återkommande gästlärare på dramatikerprogrammet med inriktning på manus för film och tv.
Jörgen Dahlqvist är dramatiker, regissör och konstnärlig forskare. Han har sedan 2003 varit konstnärlig ledare för teaterkollektivet Teatr Weimar. Hans verk har presenterats på stora teaterinstitutioner i Sverige såväl som internationellt. Hans forskningsområden omfattar hur teknik kan bidra till nya sätt att representera samhället, hur man kan konceptualisera och utveckla nya konstnärliga metoder och format inom teatern samt hur man kan främja kreativt skapande i samarbeten. Hans doktorandprojekt undersöker hur teatern kan utgöra en arena för demokratisk dialog och hur detta också ger möjlighet att ompröva teaterns roll i samhället. Han ingår i styrgruppen för Crocus.
Fredrik Haller är rektor på Teaterhögskolan i Malmö, där han också är lektor i dramaturgi och verkar som lärare på såväl skådespelarprogrammet som dramtikerprogrammet. Haller har under de senaste åren särskilt intresserat sig för metodutveckling inom dramatiskt skrivande. Detta har fört med sig ett större revideringsarbete av institutionens dramatikerprogram men också projekt kring metoder för samskrivande, att flera dramatiker skriver tillsammans, såväl för scenen som för tv och film. Därtill har han intresserat sig för metodutveckling för samverkan mellan konstnärer och forskare inom andra fält och hur dessa kan användas i projekt kopplade till samtidens samhällsutmaningar. Haller är vid sidan av uppdragen på Teaterhögskolan i Malmö också verksam som frilansande regissör och dramatiker. Han har mestadels gjort verk för Teatr Weimar men också för exempelvis Dramaten, Malmö stadsteater och Uppsala stadsteater.