Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Teaterkritikens framtid

Den 18 november, kl 18.00

Den 18 november anordnar Sveriges Teaterkritikers Förening tillsammans med Teaterns Teori och Praktik vid Teaterhögskolan i Malmö en debatt om mediakrisen och teaterkritikens framtid.

Akut anledning är hotet om nedläggning av scentidningen Nummer.se, samt sammanslagningen av Sydsvenska Dagbladets och Helsingborgs Dagblads kulturredaktioner, med minskat utrymme och minskat antal röster i det offentliga samtalet som följd. När vi är i full färd med att planera debatten nås vi dessutom av  nyheten att Kvällspostens och GTs lokala kulturredaktioner i Malmö och Göteborg läggs ner.

Vår frågeställning är hur företrädare för offentligfinansierade kulturinstitutioner kan reagera på denna utarmning av det kritiska samtalet. Många har på senare tid efterlyst en kriskommission för att hantera medialandskapets oroande snabba förvandling. Behöver scenkonsten den kvalificerade kritiken? Måste det till ett public service-uppdrag för att rädda mångfalden av röster?

Länsteatrarna kommer att vara representerade i debatten, liksom cheferna för Malmö Stadsteater och Helsingborgs Stadsteater, Svensk Scenkonsts chef Ulrika Holmgaard samt företrädare för Teaterförbundet, Region Skåne, Kulturrådet och det fria scenkonstlivet i Skåne.

Tid och plats är Teaterhögskolan i Malmö, Bergsgatan 31, studio A, kl 18 den 18 november.

Fri entré utan anmälan.