Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Biografi Gigi Argyropoulou

Postdoktor från augusti 2023

porträtt på Gigi

Gigi Argyropoulou är en forskare, curator, dramaturg och utövande scenkonstnär, som kombinerar teoretiskt och praktiskt scenkonstarbete. Hon har en masterexamen i Visual Performance och Time Based Art Practices från Dartington College of Art (UK) och en doktorsexamen från University of Roehampton (UK) med fokus på politik och performancekonst. Gigi tilldelades år 2012 Routledge-priset för PSi 18 och år 2017 Dwight Conquergood Award för sitt arbete.

Gigi har initierat och organiserat flera publika program, föreställningar, festivaler, konferenser, aktioner, utställningar och kulturprojekt både inom institutioner och i det fria kulturlivet. Hon är en av grundarna av det kritiska institutet för konst och politik EIGHT/Το Οχτώ och Green Park, Mavili Collective, Institute for Live Arts Research och F2 Performance Unit/Mkultra. Som medlem i Mavili och andra kollektiv har Gigi genomfört ockupationer och kulturkritiska aktioner under krisåren i Grekland.

Hennes konstnärliga arbete under de senaste 20 åren har presenterats vid teatrar, festivaler och platsspecifika projekt i Grekland, Storbritannien och övriga Europa, exempelvis National Theatre of Greece, Hellenic Festival, Bios, Spielart, ARC, documenta14, What_Now-festivalen och Teatro Europeo. Hon var med och initierade DIY Performance-biennalen i Aten och har kurerat ett flertal offentliga program och festivaler i olika sammanhang med fokus på att utforska kritiska förhållningssätt för relation och intervention i kulturella och sociopolitiska landskap.

Gigi har undervisat på forskar- och grundutbildningsnivå vid universitet i Storbritannien och övriga Europa (Central School of Speech and Drama, University of Roehampton, Brunel University, Rose Bruford College med flera). Hon har varit forskarassistent vid Birkbeck College, Storbritannien samt i det tvärsektoriella projektet Performance Matters (University of Roehampton, Goldsmiths University & LADA).

Gigi var medredaktör för specialnumret av Performance Research Journal "On Institutions" (september 2015) och publicerar sig regelbundet i böcker och tidskrifter. Hon ingick i redaktionen för HKW:s New Alphabet School (2019–2022) samt var medkurator för utgåvorna "On Instituting" (Aten, 2021) och "Commonings" (Berlin, 2022). För närvarande är Gigi redaktör för den kommande publikationen Instituting: Space-making, Refusal and Organizing in Arts and Beyond (Archive, 2023).

Gigi Argyropoulou börjar hos oss i augusti och kommer bland annat att undervisa på vårt masterprogram.

Hills and Fields, city wide public program (2022)
DIY Performance Biennial "NO FUTURE" (2016), foto: G. Makkas