Forskarutbildning
Teaterhögskolan bedriver forskarutbildning inom scenkonst. Tyngdpunkten i forskarutbildningen ligger i ett konstnärligt arbete som utvecklas genom reflektion, dokumentation och såväl fördjupning i det egna fältet som anknytning till andra relevanta kunskapsområden.
Forskarutbildningen sker i en kollegial gemenskap tillsammans med postdoktorer och seniora forskare. Kurser och seminarier utformas för att tillgodose behoven i de pågående doktorandprojekten.
Studierna syftar till att ge den studerande förmåga att självständigt och reflekterat planera, genomföra och dokumentera ett undersökande arbete, där en väl avgränsad forskningsfråga och adekvata metoder ligger till grund för ett väsentligt bidrag till kunskapsutvecklingen på teaterområdet. Val av teknik, teori och metod som är relevanta för projektet sker i diskussion mellan doktoranden och handledaren.
Doktoranderna driver under sin utbildning olika konstnärliga projekt, ofta i samarbete med externa aktörer. De deltar också i seminarier, festivaler och konferenser, samt presenterar sin forskning såväl nationellt som internationellt. Här kan du läsa mer om våra doktorander och deras projekt.
Doktorandstudierna i konstnärlig forskning baseras på en fyraårig anställning med lön. Strukturen, formerna och kriterierna definieras i den allmänna studieplanen. Innehållet i de obligatoriska studierna och deras inlärningsresultat definieras i kursplanerna.
Kontakt
Sven Bjerstedt
Docent, studierektor
sven [dot] bjerstedt [at] thm [dot] lu [dot] se (sven[dot]bjerstedt[at]thm[dot]lu[dot]se)
Sofie Lebech
Universitetslektor, ämnesansvarig
sofie [dot] lebech [at] thm [dot] lu [dot] se (sofie[dot]lebech[at]thm[dot]lu[dot]se)
Doktorandtjänster
Just nu utlyser vi inga doktorandtjänster.
Kursplaner
Perspektiv på konstnärlig forskning 7,5 hp
Konstnärlig metod 7,5 hp
Konstnärlig metod 2 7,5 hp
Etik i konstnärlig praktik 7,5 hp
Akademiskt skrivande 7,5 hp
Academic Writing 7,5 credits
Element i konstnärlig forskning 30 hp
Elements of artistic research 30 credits