Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Brinn tilldelas Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris 2022

Foto på skådespelarna iförda likadana klänningar.
Brinn på Teaterhögskolan i Malmö i maj 2022. Foto: Jenny Baumgartner.

Brinn är en samproduktion mellan Unga Klara och Teaterhögskolan i Malmö, som hade urpremiär på Bryggeriteatern i Malmö 19 maj 2022 och premiär på Unga Klara 3 september 2022. Unikt för produktionen var att Unga Klara erbjöd hela avgångsklassen anställning under hösten för att spela föreställningen i Stockholm.

Svenska Teaterkritikers motivering till att ge Brinn Barn- och Ungdomsteaterpriset 2022 lyder:
 

I Brinn skildras tonårskänslor i brand med ett absolut gehör. Ett sådant lustfyllt ensemblespel har vi inte sett sedan Ostens dagar på Unga Klara!
För ämnet till trots – däribland psykisk ohälsa hos unga – blir det aldrig tungt att ta del av Farnaz Arbabis uppsättning, där begåvade praktikanter från Teaterhögskolan i Malmö ger hopp om framtidens teater i en uppsättning som pendlar mellan grå socialrealism och grotesk gurlesk.

 

Om Svenska Teaterkritikers Förening

Svenska Teaterkritikers Förening är en intresseförening för Sveriges yrkesverksamma scenkonstkritiker. Föreningen verkar för ett levande scenkonstsamtal och driver frågor om scenkonstkritiken och dess framtid. Sedan 1956 delar föreningen årligen ut priser för bästa prestationer inom scenkonstområdet: Teaterpriset (sedan 1956), Barn- och ungdomsteaterpriset (sedan 1985), Danspriset (sedan 2005), dessutom ett hederspris.
 
Läs mer om priset och föreningen

Läs mer om uruppförandet på Teaterhögskolan