Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Teaterhögskolan i Malmös första examensproduktion för våren 2024

Porträttfoto av Pell Öhlund.
Pelle Öhlund, regissör, skådespelare och dramatiker. Foto: Lars Dareberg.

Teaterhögskolan i Malmö presenterar sin första examensproduktion för våren 2024 – "Månen och de andra planeterna" av Staffan Valdemar Holm. I regi av Pelle Öhlund, konstnärlig ledare på Moomsteatern, tar pjäsen nu en ny form på Teaterhögskolan efter urpremiären 2022 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Staffan Valdemar Holm är kanske mest känd för sitt regissörskap. Som manusförfattare till Månen och de andra planeterna presenterar han en samling kortpjäser om det komiska och absurda i tillvaron. Pjäsen, som 2022 hade urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, är en dykning in i en värld där det knasiga, brutala och obehagliga vävs samman. 

I en mosaik av vardagliga ögonblick gestaltas omkring 80 roller av tolv studenter i avgångsklassen för skådespeleri. Där en historia slutar börjar snart en ny – från en man som hoppar från en balkong under en lägenhetsvisning i Hammarby Sjöstad till en anställd på Kronofogdemyndigheten som har gråtit i 55 år. Dimman tätnar och undergången känns ständigt närvarande. 

Månen och de andra planeterna regisseras av Pelle Öhlund, regissör, skådespelare och dramatiker. Pelle är själv utbildad på Teaterhögskolan i Malmö och har startat samt drivit två fria teatrar i Malmö: Unga konstnärliga teatern och Varietéteatern Barbès. Han har varit verksam som regissör och dramatiker på teatrar runtom i Sverige, samt tilldelats ett flertal stipendium och priser. Sedan 2020 är Pelle Öhlund konstnärlig ledare på Moomsteatern i Malmö. 

– Att få möjligheten att komma tillbaka och regissera en av slutproduktionerna 30 år efter min examen här är ett hedersuppdrag! Jag minns väl vad det innebär att vara student och snart gå ut i arbetslivet med en blandning av odödlighet och rädsla. Jag minns den brinnande energin, passionen och nyfikenheten – drivkrafter som jag inte vill förlora. Att få kliva in i den här energin gör mig pirrig och glad, berättar Pelle Öhlund.

Månen och de andra planeterna har premiär den 8 mars 2024 och spelas på Bryggeriteatern, Bergsgatan 31 i Malmö, fram till den 22 mars 2024. 

Mer information om biljettsläpp kommer inom kort.