Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dramatikerprogrammet

KGDSK | Konstnärligt kandidatprogram i dramatiskt skrivande | 180HP

Teaterhögskolan erbjuder en fyraårig konstnärlig kandidatutbildning i dramatiskt skrivande dit tre till fyra studenter antas vartannat år.

Utbildningen vänder sig till dig som har en stor passion för att skriva och berätta något väsentligt och syftar fortsatt till att utbilda dramatiker med god konstnärlig och professionell förmåga. Du som söker behöver inte ha stor erfarenhet av att skriva just dramatik men du behöver stor vana av att skriva.

Utbildningen fokuserar huvudsakligen på skrivande för teaterscenen men du kommer också att övas i att skriva för andra konstnärliga sammanhang som film, TV och pod. Under utbildningen kommer du att ges möjlighet till både praktik på en teater och att få ditt examensverk uppfört som en föreställning.

Utbildningen består av sex obligatoriska terminer, där grunden för dramatiskt skrivande skapas, samt två valbara kompletterande terminer. Den första valbara terminen består av praktik på en teater med fokus på dramaturgens arbete, medan den andra valbara terminen består av ett uppsättningsarbete i samarbete med en professionell regissör och studenter på skådespelarprogrammet.

Undervisningen sker på svenska. Det kan förekomma undervisning på andra skandinaviska språk och på engelska av gästlärare som dramaturger, regissörer och konstnärliga ledare vid olika teatrar. En betydande del av skolans arbete är det nationella och internationella perspektivet, där såväl studieresor, medverkan på teaterfestivaler samt utbyten med andra skolor ingår som en del av utbildningen. Utbildningen har också nära samarbeten med Malmös rika teaterliv.

Antagning

Antagning sker vartannat år och vid senaste antagningsomgången sökte 144 personer till programmet.

Examen

Efter utbildningen erhåller du en konstnärlig kandidatexamen och möjliggör vidare studier på masternivå. De som även gått de valbara kurserna är berättigade till konstnärlig kandidatexamen med diplom. Utbildningen möjliggör arbete som dramatiker eller dramaturg inom scenkonst, TV, radio, podcasts m.m.

Dramatikerprogrammet har ett flertal lärare och handledare knutna till sig. De flesta är återkommande medan de som håller i korta workshops kan variera från läsår till läsår. Under sista året på programmet har du som student också en extern handledare för att kunna individanpassa undervisningen. 

Återkommande gästlärare:

Maja Zade
Dramatiker och dramaturg. Anställd sedan 2000 som dramaturg på Schaubühne am Lehniner Platz i Berlin, där hon har arbetat tillsammans med exempelvis Thomas Ostermeier, Katie Mitchell, Ivo van Hove, Luk Perceval, Benedict Andrews och Marius von Mayenburg. Zade är utbildad vid London University, Queen’s University i Canada och vid the Royal Academy of Dramatic Art in London.

Goran Kapetanovic
Filmregissör och manusförfattare. Har bland annat regisserat tv-serien Kalifat för SVT och vunnit Guldbaggen för bästa regi 2016 för Min Faster i Sarajevo. Utbildad vid Stockholms dramatiska högskola.

Manolis Tsipos
Regissör och författare. Med Aten som bas frilanar Manolis runt omkring i Europa både som författare och lärare. Hans pjäser har bland annat spelats på Avignon-festivalen i Frankrike. Manolis var också med och utvecklade Das Arts-skolans feedbackmetod som är det han i huvudsak undervisar i på Teaterhögskolan i Malmö.

Info om antagning inför programstart ht 2022

Programmet söktes på antagning.se under perioden 1 december 2021 – 17 januari 2022. Det slutliga antagningsbeskedet kom under vecka 18.

Antagningsproven bestod av tre delmoment med uttagningar mellan varje genomfört moment enligt nedan.

Omgång 1

I första omgången kommer en jury att göra en bedömning och rangordning av de sökande utifrån inskickat material. Materialet ska laddas upp i ansökningsportalen och adressen dit kommer att finnas här på sidan inom kort.

Ladda upp följande material i ansökningsportalen i samband med att du söker:

1. Två valfria texter om vardera max fem sidor.

2.  Ett brev (avsiktsförklaring) kring varför du vill gå utbildningen och vad du vill lära dig. I brevet kan du också beskriva din tidigare praktik och eventuell tidigare utbildning. Brevet får vara max två sidor.

Materialet ska vara uppladdat senast den 19 april.

Omgång 2

Tisdagen den 3 maj skickade vi ut kallelse till prov 2 till de sökande som gått vidare i antagningsprocessen. Dessa kallelser skickades via mejl till de mejladresser som angivits på antagning.se.

Omgång 2 hålls på plats i Malmö under perioden 16-18 maj. Du som har gått vidare kommer att bli kallad till en av dagarna ca kl 9-16.

Under dagen kommer du att ha samtal med juryn kring de inskickade texterna samt kring en av tre pjäser (som meddelas i anslutning till beskedet om att du har gått vidare). Du kommer också att tilldelas skrivövningar.

Besked om slutgiltig antagning meddelas via antagning.se runt den 12 juli.

Anmäl dig här

Anmälan är stängd.

Kontakt

Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se

Fredrik Haller
Programansvarig
fredrik [dot] haller [at] thm [dot] lu [dot] se